Субота, 20.04.2024, 04:14:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 22 » Сліди історії: у Івано-Франківську презентували двоє відреставрованих дверей початку минулого століття
09:14:25
Сліди історії: у Івано-Франківську презентували двоє відреставрованих дверей початку минулого століття

Ініціатива "ФранківськЯкийТребаБерегти" представила сьогодні старовинні двері, які після реставрації повернулися на своє місце. Обоє дверей, які реставрували, – у пам'ятках архітектури в середмісті: металеві на вулиці Труша та дерев'яні на Незалежності.Зображення 1 / 18Використовуйте клавіші для перегляду

Двері в камениці, що є пам'яткою архітектури, на вулиці Труша – перший досвід реставрації по металу громадської ініціативи "ФранківськЯкийТребаБерегти".

"Одна з найцікавіших, найбільш атмосферних вуличок міста, що виводить на Ратушу, – аргументувала реставрацію керівник ініціативи Марія Козакевич. – Окрім того, подібних дверей немає більше в жодному іншому будинку Франківська. Виконані в стилі функціоналізму, датовані приблизно 1930-ми роками, двері мали вітражі, які, на жаль, не збереглися".

Під час реставрації ковалі відновили польські деталі і додали нові, розповів про нюанси роботи керівник реставрації, голова Спілки ковалів Сергій Полуботько. Троє майстрів працювали півтора місяця.
"Спеціально зробили так, щоби візуально відрізнявся "новодєл" – в сучасних деталях промальовані глибші лінії, немає заклепок. Саме тому ми також не ховали місця стиків, де автентичні польські деталі сусідують із новими. Без хірургії тут ніяк не можна було обійтися", – розповів Полуботько.

Автентичним у дверях також є біле скло, виконане так званою технікою "гусячі лапки", скло іншого кольору – допасоване. Проект і виконання від майстра вітражної справи Валер'яна Федоляка.
Вартість реставрації – 40 тис. грн. "Частину коштів ми ще не оплатити майстрам", – пояснила Марія Козакевич. За її словами, до фінансування проекту долучилися підприємці з вулиці Труша, мешканці будинку та небайдужі франківці. Тисячу гривень виручили з продажу листівок.
"Ми спочатку з недовірою поставилися до реставрації. Думали, двері приберуть і покладуть нам тут пластикові, – каже мешканець будинку Альберт Маковкін. – Але тепер нам дуже подобається і ми дякуємо ініціаторам". "Дякую вам за довіру!" – відгукнулася Марія Козакевич.
Дубові двері на Незалежності у будинку 1908 року, що теж є пам'яткою архітектури, зберегли на собі сліди історії.

"Ми навмисне залишили на дверях вибоїни від коліс карет, які заїжджали під цю арку, та сліди від пожежі, а також сколи й подряпини – в цьому їхня найбільша цінність", – пояснила Марія Козакевич.

Цілком новими у цих дверях є мозаїчні включенння від Валер'яна Федоляка – автентичні малюнки втрачені, відомо лише, що вони були укладені в "доріжки".
Реставрація цих дверей обійшлася в 37 тис. грн, коштами склалися мешканці будинку і власники бізнесу на Незалежності. Це вже треті дерев'яні старовинні двері у будинках-пам'ятках, що їх відновлює і реставрує ініціатива Марії Козакевич.


Переглядів: 402 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024