П`ятниця, 29.03.2024, 15:02:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 26 » Собор Паризької Богоматері, церква Св. Дмитра та Шляхетська вежа в Галичі, церква Успіння Пресвятої Богородиці в Крилосі та інші
14:23:21
Собор Паризької Богоматері, церква Св. Дмитра та Шляхетська вежа в Галичі, церква Успіння Пресвятої Богородиці в Крилосі та інші

Собор Паризької Богоматері, церква Св. Дмитра та Шляхетська вежа в Галичі, церква Успіння Пресвятої Богородиці в Крилосі, костел Кармелітів у Більшівцях, замок Яблоновських в Маріямполі – на перший погляд, цей перелік виглядає дещо незрозумілим і не відповідним. Проте, якщо подивитися на цей список з пам’яткоохоронної проблематики, зрозуміти потреби їхнього збереження та охорони, методи які для цього застосовується, стає зрозумілим, що невідповідність відсутня.

У квітні 2019 р. однією з новин до якої була прикута увага та цікавість, було повідомлення про пожежу в соборі Паризької Богоматері. Вогонь суттєво пошкодив сакральну будівлю ХІІ ст., проте завдяки тому, що серед іншого раніше було здійснено 3D сканування споруди, для реставраторів цілком реальним завданням є відтворення втрачених елементів.

За допомогою 3D сканування об'єктів перетворюється фізична форма пам’ятки культурної спадщини в цифровий вигляд; результатом є створення тривимірної моделі; фізичні пропорції прораховуються в необхідних розмірах. Робота здійснюється за допомогою 3D сканера – високоточного і дороговартісного приладу.

Подібні позитивні новини в пам’яткоохоронній справі в Галичі та його близькій околиці (Більшівці, Крилос, Маріямпіль) відбулися завдяки реалізації проекту "Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії і України", який реалізується фахівцями Івано-Франківського національного технічного університету нафти і гази.

25 березня 2021 р. фахівці ІФТУНГ, кандидати технічних наук Володимир Романюк та Денис Кухтар в супроводі наукових співробітників відділу охорони культурної спадщини Національного заповідника «Давній Галич» відвідали вищезгадані пам’ятки (які мають статус національного та місцевого значення) Галича, Більшівців, Крилоса та Маріямполя та здійснили необхідні роботи.

Фактично, проведені ними сканування та зйомки будуть найбільш корисними в двох основних напрямках: 1. зборі необхідних технічних даних щодо об’єктів, підготовки 3D моделей; 2. створення віртуальних онлайн – турів для відвідування цих пам’яток.

Кінцевий результат роботи по цих та інших пам’ятках області (а загалом, їх в рамках проекту 50) буде розміщений для загального користування на спеціальній веб-сторінці в світовій мережі інтернет.

Специфіка роботи зі сканування на пам’ятках є досить цікавою і непростою – починаючи від складних конструктивних особливостей архітектурних споруд (наприклад Шляхетська вежа Галицького замку), які необхідно поєднати в єдине ціле, і закінчуючи роботою техніки (виснаження акумуляторів, як основних, так і додаткових в результаті роботи і температурного середовища).   

Робота викликала зацікавлення в небайдужих громадян, які люблять минуле свого краю і вболівають за збереження пам’яток для майбутніх поколінь. Для прикладу, в Галичі, поруч – церкви Святого Дмитра (1831 р.) місцеві мешканці висловлювали побоювання і застереження щодо існуючих ініціатив відносно перекриття даху сакральної споруди покрівельним профнастилом (на даний час пам’ятка перекрита черепицею, яка технічно придатна для використання і зберігає цілісний та автентичний вигляд об’єкта).

Використання 3D сканування є важливим для акумуляції даних про пам’ятки та їхньої подальшої популяризації. Залишається лише пожалкувати, що раніше, бодай три десятиліття тому, подібна техніка була для нас недоступною – скільки важливих об’єктів могли б бути опрацьованими (кенаса караїмів, житловий будинок родини Гузарів)…

Принагідно висловлюємо подяку тим, хто приклався до справи збереження та популяризації пам’яток Галича і довкілля – начальнику відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації Віталію Передерку, фахівцям ІФТУНГ Володимиру Романюку та Денису Кухтарю.

Довідково.

Костел Кармелітів у Більшівцях, пам’ятка історії, архітектури XVII – XVIII ст. Охоронний номер 090020/1-Н.

Замок Галицький, пам’ятка архітектури ХIV—ХVII ст. Охоронний номер 090018-Н.

Церква Св.Дмитра (1831 р.) м. Галич, пам'ятка архітектури. Охоронний номер 1380-ІФ.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в с. Крилос, пам’ятка архітектури, історії. Охоронний номер 090022-Н.

Замок у Маріямполі, збудований у XVII ст.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 200 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024