Четвер, 28.03.2024, 17:23:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 2 » Софрон Дмитерко: ісповідник, будівничий воскреслої Церкви
21:38:32
Софрон Дмитерко: ісповідник, будівничий воскреслої Церкви

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка розпочала діяти книжкова виставка присвячена 100 річчю від дня народження єпископа Івано-Франківської Української Греко-Католицької Церкви – Софрона Дмитерка.

Народився він в селі Бичківці на Тернопільщині. При хрещенні отримав ім'я Степан. У 1932 р. вступив до монастиря Чину Святого Василія Великого. Навчався у Кристинополі, Лаврові, Оломоуці та Карловому університету в Чехії. Отримав священичі свячення 1942р. у Празі. Упродовж 1944-1954 рр. перебував під арештом за антирадянську діяльність. Після звільнення підпільно душпастирював у Коломиї, Долині, Яремчі та інших містах нашого Прикарпаття. 30 листопада 1968 р. прийняв єпископські свячення та був призначений єпископом-коад'ютором Івано-Франківської єпархії. У 1973 р. був удруге позбавлений волі, працював на примусових роботах на Луганщині. 
Всього за часи підпілля рукоположив понад 65 священиків. З початком 1989 року єпископ Софрон Дмитерко, перейшов на легальне становище, ревно виконуючи свій архипастирський обов'язок. 7 листопада 1997 року папа Римський Іван-Павло II задовольнив прохання владики Софрона Дмитерка про зречення з уряду єпископа Івано-Франківського за віком. Його наступником став владика Софрон Мудрий.
Відійшов у вічність 5 листопада 2008 року. Похований у крипті Катедрального собору Святого Воскресіння в Івано-Франківську. 
 Тож запрошуємо всіх до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для перегляду книжкової виставки „Софрон Дмитерко: ісповідник, будівничий воскреслої Церкви", щоби більш детально дізнатись подробиці життя та діяльності  єпископа. 


Переглядів: 360 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024