Середа, 24.04.2024, 09:28:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 15 » Станиславівські оголошення: бухгалтери старого міста
10:14:03
Станиславівські оголошення: бухгалтери старого міста

Професія бухгалтера вважається нуднуватою. Однак сто років тому життя деяких місцевих бухгалтерів нагадувало детективний роман. Втім, хороший спеціаліст міг і тоді зробити непогану кар’єру.
Найпопулярніші бухгалтерські курси у Станиславові працювали по вул. Сапєжинській, 67 (тепер вул. Незалежності). Як бачимо з реклами в газеті "Кур’єр станиславівський" від 3 вересня 1905 р., власник курсів Казимир Голлендер подавав докладний план навчання, розрахований на п’ять місяців. У вересні слухачі проходили підготовчий курс, присвячений основним засадам економічної науки, у жовтні й листопаді вивчали ведення рахунків у державних установах, у грудні студіювали звичайний і подвійний бухгалтерський облік. У січні вивчення бухгалтерії завершувалось і починалося повторення пройденого матеріалу.

Оплата за курси була цілком доступною – 20 корон у місяць. Однак якщо слухач платив за весь курс одразу, йому надавалася знижка й він оплачував лише 80 корон за всі п’ять місяців. Після завершення навчання слухачі складали серйозний іспит у цісарсько-королівському намісництві у Львові. Випускники, які успішно здали іспит, в основному працювали на державній службі.

Отримати ґрунтовні знання з "купецької бухгалтерії" можна було в приватній торговій школі С. Вайнберґа, яка спочатку знаходилась по вул. Собєського, 70 (тепер вул. Січових стрільців), а пізніше винаймала приміщення при міському театрі.

Школа була заснована в 1898 р., і навчання в ній тривало два роки. Станом на 1906 р. у школі навчалося 26 учнів у першому класі і 18 у другому. При школі також працювали окремі жіночі бухгалтерські курси, де навчалися 23 слухачки. Як повідомляла преса, 74% учнів і учениць школи закінчили навчання в тому році з добрими і дуже добрими результатами. П’ять учнів школи згодом продовжили навчання у Торговій академії.

Відомим бухгалтером у Станиславові кінця ХІХ ст. був Феліціан Міллерович, який працював у міській Касі ощадності з 1876 р. Він почав кар’єру з посади рахмістра (молодшого бухгалтера), а в 1897 р. дослужися аж до директора. Як повідомляла преса, призначення директором цього компетентного і тямущого урядника мешканці міста сприйняли з великим схваленням.

В 1905 р. на все місто прославився бухгалтер Абрахам Шорр, який працював в одній з приватних контор по вул. Седельмаєрівській (тепер вул. Новгородська). Завдяки його уважності було знайдено підроблену купюру в 50 корон, яку не помітили навіть касири філії Австро-Угорського банку. В тому ж році ще один місцевий бухгалтер Валентин Лясек зайняв важливу посаду при міському суді. Він виконував обов’язки експерта у справах діловодства, обліку, вивчення конторських книг та звітності при розгляді судових справ.

Великого шуму в місті наробила несподівана смерть бухгалтера Мечислава Боравського, який вів рахунки в міському магістраті. В березні 1901 р. він несподівано застрелився у своєму помешканні по вул. Липовій (тепер вул. Шевченка). Містом поповзли зловісні чутки, що Боравський вчинив численні зловживання і покінчив життя самогубством через те, що боявся викриття й тривалого ув’язнення. Однак перевірки рахунків після його смерті жодних зловживань не виявили. Тож таємниця так і залишилася нерозгаданою: чи то бухгалтер дуже вправно приховав свої грішки, чи то причиною самогубства були якісь особисті переживання.

В серпні 1911 р. на підприємстві братів Габерів, яке займалося перегонкою нафти, трапилася прикра пригода. Працівник фірми, бухгалтер-касир Йозеф Ердштайн Брюль, від імені фірми зібрав з різних підприємців оплату за товар. Загальна сума виплат складала близько 500 корон. Отримавши цю кругленьку суму, касир зник у невідомому напрямку й на своє робоче місце більше не повернувся. Лише згодом його відшукали у Відні, в одному з другорядних готелів. Частину суми крадій уже витратив, тож при ньому знайшли лише 286 корон. Цю готівку було вилучено, а самого винуватця відправлено до тюрми.

В 1904 р. утік до Америки бухгалтер Соломон Штрасман, який працював у місцевого підприємця, що торгував шкірами. Перед тим утікач сфальшував вексель на 2372 корони. Впіймати бухгалтера-злочинця так і не вдалося.

В 1908 р. великий рейвах трапився на станиславівській залізниці. Колійового рахмістра Романа Калиту було заарештовано за сфальшування складської звітності. Він присвоював і продавав різні товари, які зберігалися на складі, зокрема листи цинкової бляхи, а потім вносив відповідні "корективи" у складські книги. Трохи несподіваним був фінал цієї гучної справи. Калиту було звільнено зі служби, але покривати збитки залізничного складу суд змусив … торговця, якому Калита продавав бляху. Очевидно, він був з бухгалтером у злочинній змові.

Олена БУЧИК


Переглядів: 309 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024