Четвер, 28.03.2024, 19:20:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2019 » Лютий » 12 » Станиславівські оголошення: злочинці-гастролери у старому місті
22:16:32
Станиславівські оголошення: злочинці-гастролери у старому місті

Серед гостей нашого міста було багато відомих і шанованих людей. Але бували й такі "гості", які краще б ніколи не приїжджали до Станиславова.
У вересні 1910 року нашому місту випала сумнівна "честь" – тут перебувала шахрайка, відома на всю Європу. Жінка, яка називала себе Елізабетою Ганус, була ще зовсім юною – на момент арешту їй було всього 20 років. Але, як писала преса, ця молода дама вже звідала все, що тільки можна. Вона побувала в усіх великих містах Європи, регулярно з’являлася в Монте-Карло, її часто можна було бачити в розкішних туалетах. Новим знайомим ця пані відрекомендовувалась як потомственна графиня. Свою кар’єру Елізабета Ганус починала як акторка, але згодом перекваліфікувалась на куртизанку, яка знайомилася з багатими чоловіками й виманювала або крала в них великі суми.

У Станиславові ця знаменита "дама півсвіту" перебувала під виглядом дружини військового лікаря. Елізабета провела в місті лише кілька днів, але встигла видурити гроші в кількох місцевих заможних чоловіків. Однак "пані докторовій" не пощастило. Один із місцевих поліцейських, такий собі пан Файрих, упізнав її, бо читав про неї в пресі. Шахрайка обідала у фешенебельному ресторані Гаубенштока зі своєю новою жертвою – землевласником з Бучача. Їй вдалося втекти до Львова, але львівська поліція вже була попереджена, тому Елізабету Ганус затримали й під конвоєм повернули до Станиславова. Тут на "пані графиню" чекала тюремна камера.

В серпні 1911 року до Станиславова прибув інспектор поліції Генрі Лінч з американського міста Бостона. Він гнався за злодіями, які вчинили низку вбивств і грабежів у Сполучених Штатах. Овсій Кузянський і Юзеф Лемберґ на прізвисько "Червоний Йосько" разом зі своїм колегою Станіславом Кранцем з Америки втекли до Росії, а звідти дісталися до Галичини. Тут вони теж встигли відзначитися – здійснили у Косові крадіжку на величезну суму – 310 тисяч корон. Після цієї крадіжки Станіслав Кранц знову втік до Америки, де його схопили й засудили до смертної кари. Кузянського і Лемберґа заарештували в Станиславові й мали передати американській поліції.

Просидівши півтора року в станиславівській тюрмі, Юзеф Лемберґ був у відчаї, коли дізнався, що його знову відправлять до Америки. Він навіть спробував утекти, зробивши в своїй камері пролом у стіні. Але тюремні дозорці вчасно це помітили і встигли перешкодити втечі. Закутого в кайдани Лемберґа жандарми відвезли до Трієста, а звідти його разом з Кузянським відправили пароплавом за океан.

В квітні 1933 року в Станиславові заарештували відомого румунського бандита Германа Фельдгемера, який утік з тюрми в Чернівцях. Він був сином багатого селянина з Бессарабії, під впливом коханки обікрав власних батьків і втік до Бухареста. Поки в нього були гроші, жив на широку ногу, але коли готівка закінчилася, коханка його покинула і втекла з якимось танцівником до Чернівців. Фельдгемер подався у погоню за зрадницею і довідався, що без грошей їй не потрібен.

Щоб знову стати заможним, він вирішив обрати "кар’єру" бандита і швидко знайшов собі "колег" для цього ремесла. Фельдгемер швидко завоював авторитет завдяки своєму розуму і спритності, тож його обрали ватажком. Під його керівництвом банда здійснила 14 вдалих крадіжок, які відрізнялися небувалою зухвалістю. Але врешті-решт поліція натрапила на їхній слід, і між поліцейськими та бандитами відбулася запекла сутичка. Кількох членів банди вбили, а ватажка доправили до чернівецької тюрми, звідки він утік, обдуривши дозорців. Через польсько-румунський кордон Фельдгемер дістався до Станиславова, де його схопили під час поліцейської облави і видали румунам. За схоплення цього небезпечного злочинця румунські власті навіть пообіцяли високу нагороду – 10 тисяч лей.

Львівська газета "Хвиля" від 29 грудня 1934 року повідомила про ще одного відомого "гостя", який побував у Станиславові, – ведмежатника міжнародного класу Заніча Затиша.

Він потрапив до рук правосуддя під час поліцейської облави разом з іншими затриманими. Ведмежатник представився як Анатоль Заніч з Литви, але коли поліцейський переглядав альбом з фотографіями міжнародних злочинців, він легко упізнав знаменитого злодія. Затиш устиг відзначитися зухвалими пограбуваннями в Австрії, Угорщині, Англії, Данії, Німеччині – загалом у більш ніж десяти європейських країнах. Однак станиславівські поліцейські поставили крапку у кар’єрі знаменитого ведмежатника і доправили його до карно-слідчої тюрми по вул. Білінського (тепер вул. Сахарова).

Олена БУЧИК


Переглядів: 267 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024