П`ятниця, 19.04.2024, 04:09:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Червень » 20 » Станіславські обереги
14:39:05
Станіславські обереги
До мене, як депутата міської ради звернулася громадська організація ''ЗУНР'', ціль якої є провадження освітньої та культурної діяльності для збереження історичної  спадщини, етнічних особливостей та громадянських традицій Галичини.
На практиці це втілюється у пошуку недоступних загалу історичних джерел, популяризації історії рідного краю серед широких верств населення. Своєю роботою організація намагається залучити якомога більше людей до цієї справи, незалежно від того, чи є вони професійними науковцями. 
Одним із таких заходів є реалізація проекту ''Станіславські обереги''. 
Так склалося, що у Середньовіччі та протягом Раннього Нового Часу була традиція оберігати свої помешкання та сім'ї, прохаючи заступництва у християнських святих. Тож не лише окремі персони чи роди, а й громади цілих міст вважали  за необхідне мати своїх небесних покровителів чи священні реліквії.
Не був винятком і Станіславів, тому проектуючи кам'яниці, архітектори передбачали на фасаді спеціальну нішу для таких скульптур.
Протягом Радянського періоду Станіславова бі-льшість таких фігур була знищена, але деякі ніші збереглися досі.
Громадська організація ''ЗУНР'' виступає з ідеєю відновлення скульптур святих на фасадах окремих будівель у середмісті, впорядкування місць їх розташування та встановлення підсвідки скульптур. Громадською організацією «ЗУНР» здійснений частковий облік та фотофіксація наявних в місті таких об’єктів (процес триває, оскільки постійно виявляються нові, досі не враховані будівлі). 
Громадська організація ''ЗУНР'' має на меті:
- відродити добру християнську традицію і підкреслити релігійну складову менталітету місцевих мешканців;
- поширення інформації про мистецько-культурну вартість архітектурних пам'яток міста, старовинні роди та визначних діячів, які володіли чи жили у цих будівлях, а також історичні події, пов’язані з ними;
- спонукати громаду міста належно ставитись до своєї культурно-історичної спадщини, не допускати подальшого знищення будівель, їх фасадів чи окремих архітектурних елементів;
- створення нового іміджу міста, своєрідної ''візитівки'', яка б вирізняла його серед інших туристичних центрів та робила привабливим для гостей.
Враховуючи звернення громадської організації ''ЗУНР'' та підготовлений нею проект ''Станіславські обереги'',  мною 06.06. ц.р. на 36-й сесії Івано-Франківської міської ради зроблено депутатський запит міському голові, щоб міська влада сприяла цій організації у проведенні робіт з власниками чи установами, на балансі яких перебувають будівлі, та відповідними структурами органів місцевої влади.
Також громадська організація ''ЗУНР'' звертається до благочинних організацій, фондів, депутатів різних рівнів, підприємців, приватних осіб підтримати проект ''Станіславські обереги''.
На 36-й сесії міської ради деякі депутати виділили кошти для підтримки потрібного Івано-Франківську проекту «Станіславські обереги», зокрема для ремонтних робіт по відновленню ніші і встановлення скульптури Діви Марії на фасадах будівель по вул. Т. Шевченка, 69 та по вул. о. І. Блавацького, 3.
Електронна адреса громадської організації «ЗУНР»:
e-mail: zunr.org@gmail.com     
Василь Ревчук,  депутат міської ради, фракція «Батьківщина»

Переглядів: 581 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024