Четвер, 25.04.2024, 23:27:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 11 » "Старий Калуш" пропонує мандрівку в часі з присмаком гіркуватої місцевої солі
19:49:13
"Старий Калуш" пропонує мандрівку в часі з присмаком гіркуватої місцевої солі

Вкотре повертаємось до старого калійного. Цього разу намагаємось опинитися в XVI столітті. Саме всередині цього століття вперше польські коронні добра пробують люструвати.

Ці люстрації (opisy dóbr królewskich Rzeczypospolitej) виконувались комісією сеймовою у складі трьох осіб, йдеться на Facebook-сторінці Old Kalush.

У виданні Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich (т. ІІІ, ст. 721) у статті про Калуш згадується люстрація 1553 року, коли люстратори винесли вирок калуській солі — "вАрення солі мусить бути занедбане (warzenie soli musi być zaniechane)". Вони відзначили, що сіль була гіркою через значну кількість домішок, її доводилось лугувати, на що витрачались зайвих пару тижнів. Ну а час і тоді був важливим економічним фактором. У середньому один чан на інших солеварнях давав за 6 днів 16 бочок солі. Мабуть, Калуш "не витягував" такої кількості.

У популярній книзі Михайла Коломийця згадується люстрація 1556 року (джерело не вказане), яка фіксує "Соляну баню і три соляні студні". Можливо, саме тут криється розгадка назви "Баня". "Банею" називалось місце випарювання солі на галицьких солеварнях. Бо, якщо хтось пам’ятає попередню мандрівку, то "угорський слід" у виробництві солі ані в Калуші, ані де інде не знайдений. Як немає і корпусу прізвищ угорського походження.

До речі, варто зауважити, що в Калуші тоді було майже 60 дворів.

Коронна метрика 1571 року згадує про три варениці (warzelnie) солі і два шиби великі (Mogila i Szypiolka). Пізніше кількість шибів зросте до 75, але найчастіше згадуваним буде шиб Святої Варвари, який, ймовірно, існував до ХІХ століття. Процес і надалі був такий самий. Найделікатніший етап — проходження свердловини або ж "вікна" до соляної ропи. Пізніше шиби поглиблювались, черпалась ропа, випарювалась і фасувалась в бочки або формувалась у топки солі — так, ті біленькі пірамідки, які є на гербі міста і до сьогодні.

Досить цікавим є спосіб лугування "гіркої" ропи. У шиби, розташовані неподалік берегів Сівки, запускалась прісна вода. Таким чином вимивався намул із вмістом калійних додатків, що поліпшувало якість звичайної солі. Щоб виконати такий "фокус", треба було вміти створити і застосувати математичні моделі на практиці.

Пізніша історія небагато говорить про люстрації в Калуші, а, можливо, люстраційні документи тільки чекають свого часу у глибинах архівів?


Переглядів: 207 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024