Четвер, 18.04.2024, 10:50:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 30 » Старовина й новизна «Обіжника». До свого 145-річчя Івано-Франківська міська «Просвіта» видала власний літопис у форматі «пресрелізу»
09:26:05
Старовина й новизна «Обіжника». До свого 145-річчя Івано-Франківська міська «Просвіта» видала власний літопис у форматі «пресрелізу»

Наступного року Івано-Франківське міське об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка відзначатиме 30-річчя свого відновлення (11 жовтня 1992 р.), 145-ту річницю заснування (25 березня 1877 р.) філії цього товариства у тодішньому Станиславові і, звичайно, 154-ту річницю створення (8 грудня 1868 р.) у Львові «Просвіти» – найдавнішої української громадської організації. Тож до вказаних дат міська «Просвіта» зробила гарний дарунок як своїм членам і членкиням, так і всім, хто підтримує просвітницьку патріотичну діяльність цього товариства: видала унікальний своїм змістом, ошатно оформлений «Обіжник «Просвіти» (1877–2022)».

А унікальність видання типу настінного календаря широкого формату в тому, що це водночас і своєрідна історія міста в іменах чільників «Просвіти» впродовж усього існування товариства в Станиславові – Івано-Франківську. Про їхнє життя і просвітницький чин уперше зібрано «під дахом» однієї книжки максимально повну інформацію з усіх доступних джерел, у тому числі з матеріалів архівів, де з цією метою багато попрацювали упорядниці видання – багатолітня відповідальна секретарка МО ВУТ «Просвіта» Наталія Синиця та її дочка Діана Говера.

В «Обіжнику» подано відомості про всіх голів «Просвіти» в Івано-Франківську (раніше Станиславові) й області від 1877 року й досі, починаючи з Євгена Желехівського – громадсько-культурного діяча, українського лексикографа, фольклориста, педагога, творця правопису «желехівка», який очолював філію «Просвіти» у місті від її заснування до 18 лютого 1885 року. Далі міською філією товариства керували знані в ті часи особистості: громадський діяч, фольклорист, етнограф, адвокат, доктор права Мелітон Бучинський (1885–1889 рр.); активний учасник громадського життя, відомий суддя Клим Волянський (1889–1894, але його портрета з-поміж усіх голів міської «Просвіти» немає в книжці, бо не дійшов до нас); громадсько-культурний діяч, український педагог, письменник, перекладач Остап Левицький (1894–1895); культурно-освітній і громадський діяч, педагог, довголітній чільник просвітницько-аграрного напряму в діяльності «Просвіти», почесний член цього товариства у Львові Михайло Коцюба (1895–1902); організатор політичного, просвітнього й громадського життя на Станиславівщині, філантроп, меценат, український галицький лікар-терапевт, почесний член товариства Володимир Янович (1908–1914 та 1921–1931); український культурно-громадський діяч, педагог, брат Богдана й Лева Лепких Микола Лепкий (1918–?); суспільно-політичний діяч Станиславівщини, визначний адвокат Юліан Олесницький (1935–1939).

Головою відновленої Івано-Франківської міської «Просвіти» був від 11 жовтня 1992 р., коли його обрали на цю громадську посаду, аж до дня свого відходу у вічність – 27 червня 2020 р. громадсько-культурний і просвітянський діяч, педагог, видатний вчений, професор ІФНТУНГ, академік Української нафтогазової академії Василь Бойко. Нині очолює міське об’єднання товариства докторка філософії, перекладачка-викладачка, заступниця завідувача кафедри мовознавства з наукової роботи ІФНМУ Марія Гуцол, за редакцією якої, власне, і вийшов «Обіжник».

Також у книжці є інформація про голів Івано-Франківського обласного об'єднання «Просвіти». Першим його чільником – від 15 квітня 1989 р. до 30 квітня 1990-го – був громадсько-культурний і політичний діяч, письменник, літературознавець, фольклорист, журналіст, професор ПНУ ім. В. Стефаника Степан Пушик; відтак – організатор обласного Товариства української мови ім. Т. Шевченка «Просвіта», інженер Степан Шулепа (1990–2000); видатний український історик, археолог і педагог Ігор Коваль (2000–2003); культурно-просвітній діяч, історик-музеєзнавець, етнограф, колекціонер Петро Арсенич (2005–2009). Із 2009 р. і дотепер обласне об’єднання «Просвіти» очолює державний і громадсько-політичний діяч, народний депутат України I і II скликань, голова обласної ради (1992–1998) та ОДА (1994–1997), Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грузії та Азербайджані Степан Волковецький, якого вже обирали головою об’єднання у 2003–2005 рр.

У виданні багато світлин, що ілюструють діяльність відновлених у наші часи міського та обласного об’єднань «Просвіти». Має історичну цінність знімок за 1932 рік, зроблений у Станиславові: після концерту на пошану Богдана Лепкого з нагоди його 60-ліття сидять за столом серед гостей він сам, його дружина і донька, брат Микола Лепкий, який викладав українську мову в місцевій гімназії і з 1918 р. був головою філії товариства у місті. Є в «Обіжнику» також сторінка з фотографіями членів нинішнього правління міської «Просвіти» (інакше кажучи, її виділу і виділових – так називали керівництво Станиславівської філії).

Представлення нового видання в обласному Народному домі «Просвіта» стало подією не лише для просвітян. Привітали з виходом «Обіжника» його творців міський голова Руслан Марцінків (видано книжку за фінансової підтримки міської ради), згаданий С. Волковецький, відповідальний секретар, заступник голови обласної «Просвіти», він же й технічний редактор видання Михайло Січка, докторка мистецтвознавства, професорка ПНУ ім. В. Стефаника Ганна Карась, доцент кафедри історії України і методики викладання історії цього вишу Андрій Королько, заступниця директора ОУНБ ім. І. Франка Галина Горбань – усіх і не перелічити. В канву дійства, яке благословив отець-капелан, заступник голови міської «Просвіти» Орест Путько і вела її голова Марія Гуцол, органічно вплелися мелодійні пісні у виконанні народного артиста України Михайла Кривеня, аматорів сцени, зокрема учнів ліцею №1, первинний просвітянський осередок якого один із найдіяльніших у місті.

Певна річ, далеко не всі з тих, хто завітав на презентацію «Обіжника», розуміли саме значення цього терміну. Тож почули, що це невиправдано забуте в наші часи слово – питомо український відповідник словам «пресреліз», «календар». Пішло воно від того, що викладена в надрукованому тексті якась звістка немовби всіх оббігає, а з другого боку, це слово означає, що в тому тексті передано лише стислий, побіжний зміст події чи явища. Термін «обіжник» вживався на західних землях України до 1939 року, потім – серед наших переселенців за океаном, головно в таких спільнотах, як «Просвіта», Пласт (Український скаутський рух), СУМ (Спілка української молоді). В 11-томному Словнику української мови додано ще й таке значення цього слова: «циркуляр».

А отже, виданий міським об'єднанням ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка «Обіжник», опріч усього іншого, слугуватиме й відродженню в нашій мові давнього українського слова «обіжник».

Іван ГАВРИЛОВИЧ


Переглядів: 161 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024