Вівторок, 16.04.2024, 19:24:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 2 » Страйк кінотеатрів
21:10:11
Страйк кінотеатрів

Сучасні іванофранківці вже звикли до страйків водіїв маршруток, але навряд чи хтось пригадає, щоб страйкували … кінотеатри. Проте в історії нашого міста був і такий протест. 16 лютого 1928 р. власники кінотеатрів у Львові оголосили страйк, і до них приєдналися їхні колеги зі Станиславова. В ті часи власники кінотеатрів мусили сплачувати значні податки, тож вони звернулися до влади з проханням про їх зменшення.

Органи влади погодилися знизити податковий тягар аж на 80%, однак висунули певні умови. Власники кінотеатрів повинні були знизити ціни на квитки, завести квиткові книжки й надавати їх для контролю, щоб можна було перевірити, скільки саме квитків було продано. Зниження цін на квитки мало збільшити відвідуваність кінотеатрів, а строгий контроль – підняти надходження до бюджету. Однак власники кінотеатрів не погодились на такі умови, тож влада не знизила оподаткування й наголосила, що в інтересах громади не поступиться у висунутих вимогах. Щоб посилити тиск на владу, власники кінотеатрів оголосили страйк і всі як один зачинили свої заклади. Преса зазначала, що небажання власників піти на поступки й укласти угоду з органами влади свідчить про те, що вони занижували свої доходи й не бажали допустити чиновників до контролювання кількості проданих квитків. Цей «кінематографічний страйк» набув такого розголосу, що про нього написала навіть «Австрійська кіно-газета» – одне з найвідоміших профільних видань Європи.


«Австрійська кіно-газета», 25 лютого 1928 р.
Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 366 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024