Четвер, 25.04.2024, 11:00:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 23 » Сумна доля однієї родинної оселі
20:11:48
Сумна доля однієї родинної оселі
Мандруючи Прикарпаттям, від Гуцульщини до Опілля, в різних населених пунктах помічаєш покинуті людські оселі. Вони справляють прикре враження – ще колись тут був рух і життя, було чути дитячий сміх, збиралася родина – сьогодні розбиті вікна, зірвані підлоги, високі чагарники… З одного боку, з невідворотним процесом минучості земного життя, покинуті обійстя можна сприймати, як закономірність, а з іншого – коли бачимо занедбання осель колишніх славних родів, приходить на думку, що покоління сучасників не бажає зберігати пам’ять про попередників.
В середмісті Івано-Франківська, на вулиці Василіянок, 52 (поруч парку Воїнів – Інтернаціоналістів) знаходиться родинне обійстя Гриневичів. Ця родина була відома в громадсько-суспільному житті Станиславова кінця ХІХ – поч. ХХ століття. Багатьом є відома Катря Гриневичева, автор творів про княжу добу «Шестикрилець». «Шоломи на сонці» - вона тут гостювала. 

Обійстя родини Гриневич уявляє собою земельну ділянку орієнтовною площею 0,02 г. На ній тепер зберігся будиночок давньої міської забудови середини ХІХ ст. та занедбаний сад. З південного та західного боку будинок обмежений міськими вулицями Василіянок - Богунською, а з північного та східного – сусідською забудовою. Будівля знаходиться у аварійному стані.

Зі смертю останньої представниці родини – Ірини Гриневич у 90-их роках минулого століття, обійстям заопікувався «Союз Українок». Також, міська громада пам’ятає, як ще кілька років тому (2001) у будинку було відкрито громадський родинний музей Гриневичів (теж під опікою «Союзу Українок»). Виступали тоді представники різних громадських та політичних партій і об'єднань – вірилося, що будинок справді стане добрим місцем для вшанування пам’яті роду Гриневичів. 

Відомо, що в окремі роки за підтримки начальника управління культури облдержадміністрації Володимира Федорака, громадського активіста Тараса Яковина, членів «Пласту» здійснювалося прибирання подвір'я, підрізався живопліт поруч огорожі. 
Візуальне спостереження обійстя та дому Гриневичів станом на грудень 2011 року не додає оптимістичних думок. Зникла огорожа подвір'я, на будівлі відсутня табличка про те, що тут громадський музей, наявне сміття. Ситуація є ускладненою з огляду на існуючі юридичні проблеми – наявність двох власників одного приміщення.

Прикро буде, якщо за кілька місяців дім Гриневичів буде зруйновано, а на його місці виросте звичайна багатоповерхівка…
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 1023 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024