Вівторок, 16.04.2024, 20:42:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 25 » Свято трипільської культури
21:45:58
Свято трипільської культури
Давнє минуле є незвіданим і таємничим. Воно притягує і манить до себе. Кожен хоче відчути свій нерозривний зв’язок з попередніми поколіннями, прагне діткнутися до скарбниці культурної спадщини. Для багатьох пошуки минулого є виявом своїх історичних коренів, спробою власного самоствердження у сучасному світі. Особливою популярністю в останньому десятилітті користується вивчення давньої європейської культури – Трипілля.
24 лютого 2012 року в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито археологічно-мистецьку виставку під назвою «Сакральний птах Трипілля. Ретроспектива духовності мистецтва у вісім тисячоліть». Організаторами виставки виступили управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації та Фонд досліджень стародавніх цивілізацій (США). Виставка є одним з етапів фестивалю трипільської культури, який включатиме ще кілька цікавих заходів: науково-практичний семінар «Духовність мистецтва Трипілля» (25 лютого); дитячий конкурс «Таїна Жарптиці» (24 березня); науково-практичну конференцію «Сакральний Світ Трипілля» (29 - 30 березня).

На відкритті виставки виступили начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Ярослав Штиркало, проректори Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Іван Миронюк та Ганна Карась, генеральний директор ОТБ «Галичина» Ольга Бабій та ін.
Даний захід користувався значним зацікавленням серед громадськості, свідченням чому були кілька десятків відвідувачів музею. Відкриття виставки у театралізованій формі з виконанням давніх мелодій, колядок та веснянок, споживанням калачів з медом дало можливість усім присутнім відчути дух далекого минулого. Мелодії виконувалися трипільськими троїстими музиками та відомими етно-гуртами «Кораллі» та «Оберіг».

Гості виставки, науковці та краєзнавці оглянули представлені знахідки доби неоліту: експонати з колекцій Інституту археології Академії наук України, Івано-Франківського та Борщівського краєзнавчих музеїв, Львівського історичного музею. Окрім, історичних експонатів було представлено різноманітні реконструкції та вироби майстрів народної творчості, які таким чином прагнули передати своє бачення побуту, звичаїв та вірування Трипілля. Зокрема, показано музейні реконструкції трипільської кераміки народної майстрині Людмили Смолякової (м. Київ), всесвітньовідому скіфську пектораль у голографічному зображенні майстра Олександра Мірошнікова (м. Червоноград).

Відомі сучасні майстри народного мистецтва України Петро Перекліта, Марія Корпанюк, Дмитро Сивак, родини Стринадюків і Борисів, Віталій Владковський, Тарас Саломаха надали свої роботи – оздоблені чудовою трипільської орнаментикою. Велике зацікавлення викликали образ Птаха та Великої Праматері людства.

Національний заповідник «Давній Галич», як академічна установа регіону, яка безпосередньо займається вивченням доби неоліту, став одним з організаторів виставки у краєзнавчому музеї. З фондів НЗ «Давній Галич» для загального огляду експоновано ряд знахідок з трипільських поселень, які досліджувалися на терені Галицького району. Також, у відкритті виставки та роботі круглого столу прийняв участь завідувач археологічного відділу Заповідника, кандидат історичних наук Тарас Ткачук. У спілкуванні він подав своє бачення уже наявних результатів досліджень та плани подальших наукових розвідок. Археолог Ткачук відомий не тільки на Прикарпатті, й поза межами України, як дослідник орнаментів – малюнків (знакових систем) культури Трипілля.
Чемеринський Андрій. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 1641 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024