Субота, 20.04.2024, 13:38:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 30 » Тарас Возняк: Пінзель вийшов у світ...
21:43:07
Тарас Возняк: Пінзель вийшов у світ...
Днями відомий львівський культуролог і філософ Тарас Возняк повернувся з виставки творів геніального «українського Мікеланджело» — митця-скульптора Іоанна-Георга Пінзеля у Луврі. Нагадаємо, що саме пан Тарас є одним з ініціаторів й активних промоутерів просування творчості цього великого майстра скульптури на Захід. З цього приводу ми взяли у нього коротке інтерв’ю.
— Тебе позиціонують як успішного українського культуртререра, тобто місіонера, що працює на взаємопроникнення й взаємозбагачення культур. А з чого починалася промоція Пінзеля?
— Спершу ідея полягала навіть не в промоції геніального Пінзеля, а швидше в промоції західного регіону України. Ми довго шукали великого знакового символу — шляхетної фігури, відповідного об’єкту чи об’ємного процесу, що міг би викликати шалену зацікавленість в українському культурному просторі, а також бути вельми цікавим і для балуваного західного естета. Саме тому зупинилися на постаті великого майстра Пінзеля, який працював у цих трьох західних областях України й відповідав певним естетичним критеріям високого мистецтва у світовому контексті. Отож спершу поетапно було організовано серйозне зацікавлення трьох обласних і трьох міських рад: Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської, які згодом разом зі своїми облдержадміністраціями проголосили 2007-й роком іоанна-ўеорра Пінзеля у трьох галицьких областях. Своєю чергою це викликало відповідний резонанс і в широких колах суспільства. Зразу зауважу об’єднавчий фактор спільних зусиль: було задіяно усі три музеї: львівський на чолі з Возницьким, тернопільський та ваш івано-франківський з його директором Михайлом Дейнегою. Особливо хочу зазначити, що більшість скульптур походить з івано-Франківщини, в чому є й велика частка заслуги мистецтвознавців вашого художнього музею — Мирослава Аронця та покійного вже Віктора Мельника, а також колишнього голови обласної ради ігоря Олійника. інший рівень інформаційного плану полягав у випуску концептуального альбому про спадщину Пінзеля, який ми зробили спільно з видавництвом «Грані-Т». Згодом до інформаційної промоції додалися фільми на цю тему: спершу — львівських авторів, потім — розлогий фільм японських мистецтвознавців. А потім і культурні кола Польщі також видали чудовий художній альбом творів Пінзеля. Зрозуміло, що без численних освітніх поїздок, семінарів, зустрічей і, що головне, без істотної інформаційної підтримки в ЗМі, зокрема і вашої газети «Галичина», навряд чи можна було б пробудити масову зацікавленість до творчості Пінзеля. Пригадаю, що в ту пору навіть було поставлено риштування навколо музею Пінзеля у Львові, правда, згодом його розібрали, дах якого сьогодні протікаєѕ
— Вперше 27 творів геніального майстра скульптури українського бароко іоанна-Георга Пінзеля у Луврі. А як ти залучив до цього проекту фахівців Лувра?
— Як відповідальний за міжнародні відносини у Львівській обласній раді у 2007—2008 рр. я ознайомив з роботами Пінзеля нашого колегу — радника голови Львівської обласної ради у Франції Яна Долла, який шукав тоді культурологічні проекти, що могли б об’єднати Україну та Францію. Саме він висловив надзвичайно нахабну і неймовірну думку: «Виставімо твори цього великого майстра в Луврі!». Спершу він привіз відомого колегу-художника з Парижа, який детально вивчив усі аспекти творчості Пінзеля. В скорім часі Ян повідомив листом, що домовився про нашу зустріч з керівництвом Лувра. Переговори завершилися повним успіхом, і по них до Львова приїхала поважна делегація відповідних фахівців Лувра у складі наукового співробітника Гільєма Шерфа та експозиціонерки Аврори Баслі на чолі з керівником департаменту скульптури цього музею Жаклін Бреск. Делегація об’їхала всі три області Галичини та ознайомилася з творами руки Пінзеля, і тоді вже процес приготувань до виставки пішов повним ходом. 
— Недавно відомий директор Асоціації журналістів історичної, культурної та релігійної спадщини  Бенедикт Сагазан на своєму блозі, ретельно розглядаючи бюджет міністерства культури і масових комунікацій Франції на 2013 рік, який сягатиме 7,4 мільярда євро, бідкався, що на утримання та реставрацію їх історичної спадщини виділено тільки 303 млн. євро. А у нас — 293 млн. доларів було виділено торік на все Міністерство культури. Що думаєш з цього приводу?
— Їхній бюджет і наш — дві великих різниці, як кажуть в Одесі. Це стосується і культури. На культуру й туризм французи виділяють просто шалені кошти. А щодо державницьких підходів, то на відкритті такої престижної виставки творів українського мистецтва в Луврі мав би бути присутній від української сторони Президент чи принаймні прем’єр-міністр, але через політичні розклади сталося так, як сталося. Ми ж зробили, що змогли.
— Як французи сприйняли виставку?
— Вони її ще сприймають, і робити певні підсумки зарано, адже виставка творів Пінзеля в Луврі триватиме три місяці. Але окремі представники французького бомонду та серйозні дослідники-мистецтвознавці, які цікавляться Україною, виявили інтерес до неї. Хоч, на жаль, у нас немає відповідних промоційних фірм чи компаній, які б фахово просували певний культурний продукт нашої країни. Але ніщо не заважає українському урядові найняти відповідну престижну фірму, щоб вона зробила відповідну промоцію. Тим більше, що Пінзель того вартий. і невідомо, чи в найближчі десятиліття ми зможемо здивувати тих самих французів подібним до цього проектом. Безсумнівним залишається одне: Пінзель вийшов у світ і його визнання розпочалося зі знакового місця — мистецького серця Франції — Лувра.
Роман ІВАСІВ

Переглядів: 599 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024