Вівторок, 19.03.2024, 12:36:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 8 » Теофіл Мелень: 103 роки з дати смерті патріота, стрільця, публіциста
21:15:07
Теофіл Мелень: 103 роки з дати смерті патріота, стрільця, публіциста

Цими днями минає 103-річниця з часу смерті вістуна УСС, публіциста, громадського діяча, одного із засновників часопису «Молода Україна», члена Загальної Української Ради, військового кореспондента Пресової квартири УСС – Теофіла Меленя.

Теофіл Мелень народився у сім’ї вчителя 1879 року. Закінчив Академічну гімназію у Львові, записався на інженерський відділ Львівської Політехніки. Пізніше вивчав філософію у Львівському університеті, студіювати яку завершив у Відні.

За часів студентства був активним учасником наукового товариства «Академічна громада» – яка проводила широку освітню роботу серед українського населення, спрямовану на пробудження національної самосвідомості. Був одним із засновників і редакторів першого українського студентського часопису «Молода Україна» (1900–1904).

«Природний хист, широка очитаність, критичний ум, гладкість слова, велика риторична зручність та переконуюче аргументування висунули його відразу на одне з перших місць молоді. Вже університетську лавку доводилося йому замінювати часто на трибуну бесідника на робітницьких вічах та зборах, а рівночасно з тим писав статті в «Молодій Україні» та польському «Промені» – так відгукувався про Меленя його вірний друг Володимир Темницький.

Як представник Української соціал-демократичної партії в 1914–1915 роках входив до Головної Української Ради та Загальної Української Народної Ради, був одним з організаторів Легіону УСС. Разом з членами «Бойової Управи» Теофіл Мелень об’їхав в липні-серпні 1914 року українські повіти пропагуючи та організовуючи населення до вступу в легіон Українських січових стрільців.

У ході важких боїв 21 серпня 1914 року російські війська захоплюють Львів, однак Теофіл Мелень залишився у місті і продовжував підпільно займати посаду глави «Каси хворих». Через певний час російська окупаційна влада дізналась про його перебування у Львові, що призвело до масових обшуків. Причиною пошуку Теофіла Меленя було те, що він ціле своє життя був послідовним противником царизму, різко засуджував його політику щодо українського народу.

Борець за політичну самостійність України, який знав і розумів її, пропагував незалежність не тільки словами, але присвятив чимало статей у газетах та журналах. Одного дня під час таких обшуків російські патрульні постукали в двері його будинку, звідки він чудом зумів вибратися та втекти. Після цього випадку Мелень покидає Львів і прямує на пошуки позицій УСС.

Зимою 1914-1915 року він таємно переходить всю російську лінію фронту прямуючи до позицій усусівців. Під час цього кількатижневого переходу Теофіл Мелень дістає обмороження ніг, однак швидка госпіталізація австрійських медиків врятувала його від ампутації кінцівок. Деякий час 1915 року він перебуває у Відні, після чого записується до складу УСС рядовим стрільцем.

Після першого бойового хрещення восени 1914 року на Карпатських перевалах, а далі – запеклих боїв на горі Маківка, в районі Стрия, Болехова УСС переходять Калуський повіт, долають вбрід Лімницю і на початку червня 1915 року «заганяють» московське військо під Галич.

З 8 по 27 червня позиційні бої проходять у Чорному лісі під Вікторовим. Весь цей час Теофіл Мелень брав участь у боях. В перервах працював у Пресовій Квартирі УСС та був автором статей і репортажів з фронту, які передусім публікував у «Віснику Союзу визволення України».

8 червня під час бою у вікторівських лісах Теофіл Мелень пропав безвісті. Він ніс на інший кінець лісу в штаб різні звіти і дорогою наскочив на російський патруль. Так про це описує хорунжий Мойсейович:

«Запала ніч, хляпав дощ, було болот. Ліс густий, в лісі темно… Довкола чути гуркіт гармат, жужіт шрапнель… Мелень, що цілий день стояв в стрілецькім окопі забрав потрібні папери, забрав письменний рапорт і пішов… Пішов як звичайно тихий, спокійний, на прощання кинув якийсь жарт і легко усміхнений відійшов…».

Росіяни відкрили вогонь та поранили його в груди. Ще живого Теофіла перевезли до російського військового госпіталю, що розташовувався у Єзуполі, де він і помер.

Російські санітарні служби поховали Теофіла Меленя у Вікторові. На його хресті також встановили напис «Здесь почивает рядовой австрийской армии Теофиль Мелень». За розповідями місцевому населенню було відомо про постать Меленя, адже ціла його могила була покрита вінками із пшениці та квітів.

Після звільнення 28 червня сотником Дмитром Вітовським Галича, а далі і свого рідного села він наказав домовину із останками Меленя перепоховати з Вікторова до Медухи. 2 липня відбулися його похорони. На хресті покійного розмістили такий напис «У.С.С. Теофіль Мелень – поляг за волю України дня 10 VI 1915».

У посмертному некролозі прес-квартири «Віснику Союзу визволення України» написали: «Образ твій, дорогий друже, вічно буде в нашій вдячній пам’яті! Честь тобі, лицарю незабутній, що життя своє віддав за волю рідної України!».

А.Сміжак


Переглядів: 408 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024