Четвер, 25.04.2024, 17:35:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 5 » Тополівка – ріка життя багатьох поколінь
20:44:02
Тополівка – ріка життя багатьох поколінь
З давніх – давен, впродовж багатьох століть люди селилися поруч берегів рік. Тут минало життя не одного покоління, ріка приносила позитивну енергетику, була свідком багатьох щасливих і трагічних моментів у житті поселенців.
Саме від старої назви річки Белелуйки - в минулому Тополівки, - що протікає через село Топорівці на Городенківщині, походить назва двотомника Дмитра Мохорука. Він народився на Городенківщині, проте більшу частину свого особистого та професійного життя віддав Снятинщині. Автор відомий, як активний член НСЖУ та НСКУ, а від недавнього часу ще й Спілки письменників. 
Презентація двотомника «Тополівка» відбулася 5 жовтня в обласній універсальній бібліотеці імені Івана Франка. Її учасниками були краєзнавці, письменники, студенти та громадськість обласного центру. Розпочалося дійство з урочистостей – краєзнавцям Дмитру Мохоруку та Василю Бабію заступником голови Городенківської РДА з гуманітарних питань Степаном Михайлюком вручено районну літературну премію імені Марка Черемшини. Першому – за видання творів з історії Топорівців, другому – за дослідження минулого Серафинців.

Цікавим був виступ автора твору. Дмитро Мохорук розповів про майже десятилітню краєзнавчу та літературну діяльність, пошук матеріалів у Івано-Франківському, Львівському, Чернівецькому та Тернопільському архівах, про село Топорівці та його відомих осіб.
Своє бачення  творчих пошуків автора праці у свої виступах висвітлили заступник голови Городенківської РДА з гуманітарних питань Степан Михайлюк, директор Городенківської ЦБС Марія Підлеснюк, голова обласної організації Спілки письменників України Євген Баран, товариш п. Дмитра з Городенки – Роман Блонський, директор обласного музею визвольних змагань імені Степана Бандери Ярослав Коретчук, краєзнавець Михайло Паньків, викладач Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Андрій Королько, композитор Євген Ротерман та ін. Виступи супроводжувалися музичними подарунками, читанням новел.

«Тополівка» є художньо-краєзнавчою епопеєю. У ній автор розвиває тему національно-визвольних змагань. Новели твору дуже тісно пов’язані між собою, в них – не тільки історія, але й побут, краєзнавство, фольклор, легенди, все чим жило село у різні часи. Автор вважає вищеперераховані чинники цементуючим фактором збереження української нації. Дмитро Мохорук прагне передати боротьбу села, його жителів за свої права. Праця спрямована на широкі кола читачів; всіх, хто цікавиться краєзнавством. Видана праця у друкарні «Писаний камінь».
Андрій Чемеринський

Переглядів: 679 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024