П`ятниця, 19.04.2024, 22:12:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 28 » Трагедія юної танцівниці
18:59:52
Трагедія юної танцівниці

Професія фордансерки (платної танцівниці у ресторанах) в очах власників цих закладів була якнайменше пов’язана з танцями – пише  “Західний кур’єр”.
Основним обов’язком цих дівчат було схиляння клієнтів до купування якомога більшої кількості алкоголю, а їхнім найважливішим умінням було не танцювальне мистецтво, а здатність багато пити і довго не п’яніти. Не рідкістю були випадки, коли власники кав’ярень, ресторацій і танцювальних залів заохочували і навіть примушували фордансерок до проституції.

Однак в очах юних жительок Стани­славова ця професія виглядала дуже заманливо – гарний одяг, яскравий макіяж, багаті кавалери і веселі розваги. В 1931 році 16-річна Юлія Бірнбаум – дівчинка з хорошої сім’ї і донька урядника магістрату – вирішила стати фордансеркою. Вона побачила оголошення такої собі Гелени Рибіцької, яка набирала фордансерок і працівниць кордебалету, і потай від батьків утекла до Львова.

Однак пані Рибіцька не поспішала приймати у свою трупу неповнолітню танцівницю і зажадала дозволу від батьків. Звичайно, жодного дозволу у Юлії не було, бо батьки були категорично проти такої кар’єри для своєї доньки. Отримавши відмову, дівчина звернулася до інших посередників, які вербували фордансерок, але жоден з них не ризикнув співпрацювати з нею через юний вік. Врешті-решт її арештувала львівська поліція на підставі телефонного звернення батька і під наглядом доправила до рідного Станиславова.

Про подальшу долю юної танцівниці нас інформує сухе і стисле повідомлення з поліційного рапорту: «П’ятого вересня 1931 року 16-річна Юлія Бірнбаум здійснила спробу самогубства, випивши оцтову есенцію. Потерпілу відвезли до шпиталю. Причиною самогубства стали сварки у сім’ї». Не розуміла бідна дівчина, що батьки не бажали їй зла, забороняючи працювати фордансеркою, а лише оберігали від хибного кроку.

Газета «Справедливість» від 12 вересня 1931 року
Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 166 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024