Четвер, 28.03.2024, 17:30:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 17 » У 2015 році Рогатин святкуватиме 600-річчя надання йому Магдебурзького права
12:48:01
У 2015 році Рогатин святкуватиме 600-річчя надання йому Магдебурзького права

Таке рішення нещодавно затвердила Івано-Франківська обласна рада.
17 вересня відбулася нарада при голові райдержадміністрації Володимиру Паньківському Міський голова Володимир Гусак ознайомив присутніх з проектом плану заходів та проектно-кошторисною документацією.
На честь 600-річчя Магдебурзького права в місті буде проведено благоустрій центральної площі міста, ремонт тротуарів та доріг,  у школах району пройдуть наукові конференції, а місто виготовить пам»ятний знак. Також планують  випуск ювілейної монети ,поштової марки та інші заходи.
Голова райдержадміністрації Володимир Паньківський доручив керівникам служб підготувати пропозиції до проекту плану щодо організації підготовки та проведення у 2015 році заходів з відзначення 600-річчя надання місту Рогатину Магдебурзького права.

Довідково:
У 2015 році випов­нюється 600 років із дня надання давньому прикарпатському місту Рогатину Івано-Франківської області Магдебурзького права. Перша письмова згадка про Рогатин датується ХІІ століттям. Матеріали  Центрального Державного історичного архіву України у м. Львові свідчать, що 14 серпня 1415 року село Пилиповичі було перейменовано на місто Рогатин та йому надано Магдебурзьке право. Рогатин став дванадцятим містом на території сьогоднішньої України, удостоєним такої честі.
У Рогатині багато історичних, культурних пам’яток і визначних місць. Один із найстаріших дерев’яних храмів України – церква Святого Духа – є пам’яткою ЮНЕСКО. У місті народилися і працювали відомі громадські діячі, політики, історики, письменники, композитори (Омелян Огоновський, Ісидор Шараневич, Сильвестр Яричевський, Борис Кудрик та інші).  У знаменитій гімназії Володимира Великого працювали і вчилися Антін Крушельницький, Іван Крип’якевич, Денис Лукіянович, Роман Грицай, Микола Чайківський та інші відомі діячі української культури. Є пам’ятники як далекої, так і близької історії, зокрема всесвітньо відомій Насті Лісовській (Роксолані). У Рогатині функціонують храми, музеї, сільськогосподарський коледж, гімназія. Тут  розвинені народні промисли, художня самодіяльність тощо.


Переглядів: 506 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024