Середа, 24.04.2024, 12:44:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 30 » У Делятині хочуть відновлювати кептарі, які зникли 100 років тому
09:19:07
У Делятині хочуть відновлювати кептарі, які зникли 100 років тому
Делятинська ОТГ розпочинає проєкт «Збереження історико-культурної спадщини шляхом відтворення кептарів та вишиванок делятинського типу».
В рамках реалізації проєкту «Збереження історико-культурної спадщини шляхом відтворення кептарів та вишиванок делятинського типу» у Львові укладено договір про співпрацю між Делятинською ОТГ та Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна, пише Укрінформ.
За словами секретаря Делятинської ОТГ Віри Кухтарук, вартість проєкту становить 315 тис. грн, з яких 250 тис. отримає громада для реалізації проєкту, а решта коштів скерує з власного бюджету. За ці гроші тут планують пошити 10 кептарів (хутряні кожушки без рукавів — ред.) та 10 чоловічих і стільки ж жіночих вишиванок делятинського типу.
«Це – унікальний проєкт для нашої громади. За відновлення делятинських кептарів взялася єдина майстриня з гуцульського села Замагура. Лише вона знає усі тонкощі роботи і особливості цього одягу. Якщо Бог поможе, то вже до 21 вересня ми отримаємо перший відновлений кептар. Делятинські кептарі, як і верховинські та косівські, виготовляли з овечої шкіри. У наших кептарів багатство вишивки та аплікації доповнювала металічна оздоба, яку треба уміти клепати», – розповів директор Краєзнавчого музею Андрій Мисюк.
Краєзнавець додав, що ідея відновити кептарі делятинського типу належить саме йому. В архівах Мисюку пощастило знайти старі світлини і зробити висновок, що після 1920-го року такі кептарі тут ніхто не виготовляв, бо єдиного майстра в Делятині не стало. А в його виробах, які ще залишилися, часто ховали господарів. Відтак, зізнається директор, аби отримати унікальний експонат для Краєзнавчого музею Делятина, йому довелося випросити в родини одяг, в якому збиралися ховати бабусю. Так у Делятині залишився єдиний взірець традиційного кептаря.
Після реалізації цього проєкту, зауважив Мисюк, по одному взірцю вишиванок та кептарів Делятинська громада зберігатиме в музеї, а решта віддадуть для місцевих артистів та колективів.
Делятинська ОТГ працює у Надвірнянському районі й об’єднує селище Делятин, села Заріччя, Чорний Потік та Чорні Ослави.

Переглядів: 274 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024