Субота, 20.04.2024, 08:03:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2022 » Січень » 22 » У День Злуки франківців кличуть на "Новий ланцюг єдності" - аби врятувати "Дністер"
21:51:02
У День Злуки франківців кличуть на "Новий ланцюг єдності" - аби врятувати "Дністер"

У суботу, 22 січня, о 12:00 в Івано-Франківську відбудеться акція “Новий ланцюг єдності”: франківці утворять живий ланцюг від будівлі готелю “Дністер” до бізнес-центру “Київ”.

У такий спосіб небайдужі мешканці міста хочуть нагадати владі й громадськості про необхідність збереження унікальної пам’ятки архітектури – готелю “Дністер”. Тут 3 січня 1919 року підписали Акт Злуки між Українською Народною Республікою (УНР) та Західно-Українською Народною Республікою (ЗУНР).

Про це повідомляє громадська організація “Кам’яниця Австрія”. Активісти нагадують, що у День Злуки в 1990 році саме від готелю “Дністер” розпочався живий ланцюг з майже 3 мільйонів людей, які, взявшись за руки, з’єднали Івано-Франківськ, Львів та Київ.

“Але цей день також про нагадування владі міста та забудовнику про руйнацію історичної пам’ятки. Про руйнацію архітектури міста. Ми хочемо, щоб будівля відновила свій історичний вигляд, функціонувала як єдина споруда і була повернена у власність держави. Ця подія про Місце та Об’єднання – про те, щоб зберігати архітектуру Івано-Франківська різних періодів від забудовників, що женуться за квадратними метрами, обкрадають та нищать нашу історію. Про право містян на звичне, співмасштабне, людяне та гармонійне середовище. Приходьте та приводьте всіх своїх знайомих. Допоможіть нам розказати про цю
подію якомога більшій кількості людей”, – закликають організатори.

Контактна особа – Марта Кондрин, +38 095 327 36 06

 

Нагадаємо, франківців обурила псевдореставрація унікальної пам’ятки архітектури. Ремонт готелю «Дністер» розпочалася у 2017 році. Під виглядом реставрації франківський підприємець Мирослав Бойко добудував до готелю півтора поверху, замінив автентичну черепицю на даху на бляху, змінив колір будинку, а замість відтворення автентичної годинникової вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Бойко також закрив «на ремонт» колонаду готелю, захопивши в такий спосіб частину громадського простору вулиці. Доки сотні іванофранківців вимагають зберегти історичну колонаду готелю «Дністер» на вулиці Шевченка, Бойко зашив колони склопакетами. Після цього сотні небайдужих франківців влаштували дві акції протесту біля будівлі, вимагаючи прибрати склопакети і повернути колонаді первісний вигляд. Під тиском громади в середині квітня 2021 року власниця готелю “Дністер” Надія Лєвшакова (дружина підприємця Мирослава Бойка) пообіцяла, що вони приберуть склопакети з колонади. Але свою обіцянку власники досі не виконали. 

Чимало відомих українців підтримали вимоги франківської громадськості в конфлікті довкола пам’ятки архітектури готелю “Дністер”. Про необхідність дотримуватися пам’яткоохоронного законодавства, поважати й берегти спільну історичну спадщину нинішнім власникам “Дністра” нагадали письменник Юрій Андрухович, акторка Ірма Вітовська, архітектор і урбаніст Юліан Чаплінський, письменник і перекладач Остап Українець, письменник Тарас Прохасько, архітектори Володимир Ідак і Володимир Гайдар, художник Ігор Роп’яник та інші.


Переглядів: 153 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024