Четвер, 25.04.2024, 10:44:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 26 » У Галичі презентували «Золоту булаву»
17:17:50
У Галичі презентували «Золоту булаву»
У Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася зустріч з Василем Хитруком. Він відомий, як вчений – етноісторик, культуролог, член національних спілок – краєзнавців та письменників, кандидат філологічних наук. У Галич дослідник прибув для презентації свого нового дослідження – грунтовної праці з етноісторії України та Європи «Золота булава. Духовний Код Трипілля, України і Європи». Співорганізаторами зустрічі виступили Національний заповідник «Давній Галич» та Музей мистецтв Прикарпаття (м. Івано-Франківськ).
Відкрили дійство чудовим філософським роздумом – вступом директор Музею караїмської історії та культури Ярослав Поташник і методист Галицького Народного дому Іванна Сорочинська – у ньому йшлося про пошуки і самоствердження особи в сучасному світі, про її духовне коріння, про важливість мудрості і знання.

З привітальним словом перед учасниками дійства виступили заступник начальника управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Тимків, директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з питань розвитку та охорони пам’яток Володимир Дідух.
Автор книги, Василь Хитрук, свою розповідь розпочав про «дешифрацію» назви презентованого видання. За його словами: «…у санскриті слово «бу» означає «закон», а «лава» - «земля». Таким чином, це – книга про закон землі…». Книга писалася близько 30 років, опрацьовано великий масив джерельного матеріалу. Праця складається з 24 розділів, десятків додатків. В роботі автор подає порівняльний аналіз слів на санскриті, які є тотожними словам в українській мові. Автор вперше наводить 33 приклади вживання назви «Україна» в різних джерелах, саме в написанні «Україна» - на відміну від використовуваної в історичній науці назви «Окраїна». 

У центрі свого дослідження Василь Хитрук не ставить війни і збройні конфлікти, які відбувалися між людьми, а розвиток мирних хліборобських цивілізацій. Саме мирні цивілізації стоять на шляху творення, генерування подальшого розвитку – а, відповідно, і культура давніх предків українців, творилася мирним шляхом. Також, Василь Хитрук розглядає питання поразок української державності, аналізує її причини. Основною проблемою він вважає брак єдності між народом, відсутності почуття монолітності.
При написанні книги використані знання з етнології, археології, фольклору та мовознавства. Для написання книги автор здійснив десятки подорожей всією Україною; вивчаючи міграції етрусків та інших народностей він відвідав ряд країн – зокрема, Індію. Дослідник охарактеризовує особливості своєї книги – вона є іншим поглядом на етноісторію нашої держави, на етноісторію слов’ян, Європи та світу. «Книга не є витвором фантазії, її базою є давні тексти та зображення, які мав можливість вивчати автор» - підсумовує Василь Хитрук.

Директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега у своєму виступі поділився думками про зміни, які відбуваються в громадах впродовж останніх десятиліть. За його словами: «Становлення на шлях духовності, пізнання себе є складним шляхом, який вимагає багато сили і енергії. …Переглянувши книгу «Золота булава», я зрозумів для себе, що вона відкриває нам усім мудрість. Ця книга дає нам те, що ми знали; про що ми догадувалися – але саме тепер ми це маємо в узагальненому і доступному вигляді».
Заступник начальника управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Тимків наголосив на тому, що багато тез з книги «Золота булава» отримають популярність у своїх читачів. Після цього, на основі отриманих знань, всі зможуть ефективно популяризувати знання про наше минуле, працювати для добра у майбутньому: «…Не важко змінити свій кут зору особисто, важливо щоб кожен був готовий нести зміни – в життя родини, свого міста, України».

Заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Дідух подякував автору за презентацію книги, наголосивши при цьому, що захід був неординарним і залишить в усіх своїх учасників добру згадку.
Презентація книги «Золота булава» у Давньому Галичі не стала випадковістю. Саме тут, щоденно пам’ятають про давню історію нашого краю. Саме тут, можна відчувати тисячолітню історію і розуміти, що нашим славним князям, які не тільки воювали, а й будували храми та міста, започатковували бібліотеки, підтримували мистецтво - передували не менш славні попередники, які відіграли свою значну роль у світовій історії.  
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 675 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024