Субота, 20.04.2024, 02:40:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 4 » У Галичі знищили анотаційну таблицю: локальний вандалізм проти історичної пам'яті
22:52:49
У Галичі знищили анотаційну таблицю: локальний вандалізм проти історичної пам'яті

Одним з актуальних питань сучасного розвитку міста Галича є обговорення існуючих можливестей та створення нових атракцій для практичного залучення до міста туристів; розуміння того, що туризм є одним з секторів, який сприятиме додатковій популяризації міста і в майбутньому може стати одним з суттєвих джерел наповнення бюджету даного історично населеного пункту.

Над цими питанням вже майже три десятиліття фахово працює Національний заповідник "Давній Галич" та ряд окремих громадських ініціатив, як з самого Галича, так і небайдужі з обласного центру.

Звичайно, з кожним роком є певний поступ (ознакування місць та об'єктів, створення нових експозицій, проведення капітальних ремонтів пам'яток, організація фестивалів), але разом з тим є і знеохочення, коли знищується працю, яка вже здійснена для всієї громади.

Таким прикладом є знищення у березні 2021 р. анотаційної таблиці, яка була встановлена силами працівників Національного заповідника "Давній Галич" на приміщенні Народного дому, як ознакування історичної будівлі костелу Вознесіння Діви Марії (споруда якого стала осердям для будівництва районного будинку культури в 60 - их роках ХХ ст.).

Одним з ініціаторів встановлення цих двомовних (українсько - англійських) таблиць (їх встановлено в місті близько десятка) був славної пам'яті Ярослав Поташник (1959 - 2018). Фактично таблиці, які встановлені на історичних будинках Галича, також є згадкою про нього - як особу, яка любила місто і працювала для нього.

На Народному домі таблиця була встановлена у травні 2017 р. З огляду на призначення будівлі (бібліотека, концертний зал) та розташування поблизу автобусної зупинки, сотні людей змогли довідатися про минуле споруди.
На жаль, вже в листопаді 2018 р. було вперше зафіксовано акт вандалізму - по таблиці були нанесені удари і вона отримала ряд тріщин, було частково збито кріплення; разом з тим, вона ще продовжувала виконувати своє функціональне призначення.
Ймовірно, пошкодження були завдані під час дискотек, що відбувалися в Народному домі. На пропозиції відмінити дискотеки до часу встановлення винуватців, прозвучали обурені голоси - "не можна застосовувати колективну відповідальність; це не Радянський Союз"...

У березні цього року таблицю остаточно розбито і зірвано з кріплень. Один з цікавих об'єктів міста залишився без ознакування. Що далі?

Звичайно, потрібно відновити цю таблицю - а це додаткові кошти.
Доцільно було б, якщо Національна поліція України змогла встановити винуватців цієї події - хуліганство і вандалізм повинні бути покарані. Разом з тим, потрібно подумати над тим, щоб подібні випадки вандалізму на майбутнє були припинені - зокрема, за допомогою сучасних засобів фіксації та спостереження.
А найголовніше - самі галичани повинні любити своє місто, шанувати працю інших, популяризувати цікавинки міста серед своїх друзів. Якщо кожен відчуватиме себе частинкою міста, або знати, що силуети замку, мосту, церкви та інших домінант Галича є в його серці - тоді подібні випадки стануть неможливими.


Андрій Чемеринський,
Почесний краєзнавець України

 

 

Довідково. Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії первинно був дерев'яним і будувався за кошти польського короля Владислава Ягайла у 1427 р. Зруйнований татарами у 1767 р.

Впродовж 1710 - 1780 рр. був зведений новий мурований храм у стилі пізнього бароко. Був освячений в 1785 р.

Під час Першої світової війни споруда зазнала руйнувань. Реставрувався у 1904 - 1910, 1918 - 20, 1930 - 32, 1936 - 38 рр.

Після Другої світової війни костел закрили. Сакральний реманент було вивезено в Польщу. У 1950 - их роках споруду використовували, як склад мінеральних добрив. У 1965 р. споруду пристосовано та перебудовано під кінотеатр "Дністер", а з 1991 р. тут знайходяться районний народний дім та районна бібліотека.

На даний час від первісної споруди збережено наву (тепер глядацький зал) та фрагменти декору на північному і південному фасадах.


Переглядів: 150 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024