П`ятниця, 19.04.2024, 19:42:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 12 » У Івано-Франківську науковці обговорили збереження кладовищ Першої світової війни
16:42:24
У Івано-Франківську науковці обговорили збереження кладовищ Першої світової війни

Сьогодні, 11 травня, в Івано-Франківську відбулась міжнародна конференція «Велика війна: у військових негараздах, але в єдиному європейському просторі». На неї з’їхались науковці з Польщі, Угорщини, Німеччини.

Історик та координатор проекту «Велика війна: поховання та історична пам’ять» Сергій Адамович розповів, що вони працюють над впорядкуванням військових цвинтарів Першої світової війни в Карпатському регіоні. Проект фінансується за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду.

За словами Адамовича, в рамках програми їм вже вдалось створити сайт, де є мартиролог загиблих, онлайн-карта поховань тощо. Також на самих цвинтарях встановлюють інформаційні стенди.

«Проект розрахований майже на рік і буде тривати ще до кінця червня. Але сайт і всі інші надбання передамо комунальному підприємству «Пам’ять». Фактично, впорядковуючи могили, ми дбаємо про сучасних захисників України», – наголосив координатор проекту.

Також він пояснив, що наразі в Івано-Франківську знайшли близько 60 таких поховань і всі вони були в досить поганому стані.

Керівник громадської організації «Польська гуманітарна команда» та учасник конференції Артур Нємчик зазначив, що приїхав він до Івано-Франківська, щоб розповісти про кладовища Першої світової війни у Польщі. За його словами, такі цвинтарі для них не тільки історична пам’ять, а й туристична атракція – люди з цілої Європи з’їжджаються, щоб глянути на них. Загалом в польських Карпатах таких цвинтарів близько 200.

«Дуже важливо, щоб була створена база про загиблих, аби люди могли дізнатися, де поховані їхні прадідусі», – додав Нємчик.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич пояснив, що в роки Першої світової люди воювали в арміях різних країн через певні мотиви: хтось через патріотизм чи власний світогляд, а когось насильно мобілізували. Проте їх всіх після смерті об’єднала одна батьківщина – небесна.

“Тепер проблема полягає не в них, а в нас, у нашому глибокому відчуті норм європейської культури – віддати шану кожному, хто загинув. Тому важливо упорядковувати могили. Ті люди цього вартують”, – сказав Сич.

Також доктор історичних наук, професор Володимир Великочий під час конференції розповів присутнім про значення Першої світової війни і Східно-Європейської революції.

«Це був процес, який розпочався 1914 року і передбачав здобуття недержавними народами власне національної державності. З того часу, на думку деяких істориків, ведеться і українська революція. Часто її прив’язують до революції в Росії, але я вважаю, це не правильно», – наголосив Великочий.


Переглядів: 264 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024