Четвер, 25.04.2024, 16:22:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 26 » У Івано-Франківську підбили підсумки міжнародного проєкту з вивчення поховань часів Першої світової війни
11:18:16
У Івано-Франківську підбили підсумки міжнародного проєкту з вивчення поховань часів Першої світової війни

В Івано-Франківську відбулась науково-практична конференція з міжнародною участю “Українсько-словацькі військові підрозділи австро-угорської армії у великій війні: на шляху до незалежності”.

Її провели сьогодні, 26 листопада, інформує “Галицький кореспондент“.

Метою такої конференції є вшанування пам’яті жертв війни.

Василь Тимків директор КП “Пам’ять” розповів, що ця конференція є звершенням роботи, яка триває від 2016 року у темі поховань Першої світової війни. Було важливо підняти у суспільстві розуміння, що ці могили не можуть бути нічиїми.

“Зусиллями працівників “Пам’яті” було привернути увагу до теми поховання. Майже в кожному селі є великі забуті поховання війн. Це понад 500 поховань Першої світової війни в нашій області”, – наголошує Василь Тимків.

Також ще однією проблемою є те що тисячі українців воювали на інших фронтах, і ті могили є закордоном. Але в Європі ці поховання не нищились, а в Україні інша ситуація.

“Мені дуже приємно бути в Івано-Франківську, дякую Сергію Адамовичу та іншим за запрошення. Словаччина й Україна дуже близькі країни, які мають спільну історію. І ми мусимо її знати, бо без неї не будем мати можливість розуміти майбутнє. Проблема відновлення кладовищ є новою для Словаччини”, – говорить Матуш Корба, віце-посол Словацької Республіки в Україні.

Матуш Корба наголосив на тому, що він дуже радий, що на цій конференції зібралися люди, які почали займатися темою відновлення кладовищ раніше, ніж нею почала займатися держава.

“Перш за все, тема меморалізації жертв воїн завжди буде актуальною. З уваги на те, як у 20 столітті дві великі війни прокотилися нашими теренами і теренами Словаччини, то ще дуже багато праці є”, – ділиться Олександр Сич, голова Івано-Франківської обласної ради.

За його словами нашими територіями проводилися великі війни і тоталітарні режими. Через це ше дуже багато потрібно працювати, щоб вшанувати всіх людей, які пережили це. Адже вони потребують шани і пам’яті.

“Для будь-якого народу історичне коріння це те джерело, яке дає впевненість у завтрашньому дні. Коли ми говоримо про Першу світову війну, це дійсно був великий урок для людства. Але наше завдання як істориків полягає в тому, що ми повинні повертати людей до цих подій, вшановуючи місця пам’яті. Адже місця пам’яті і цвинтарі мають бути місцем роздумів, яке змушує думати нас, як не допустити війни. Сьогоднішня конференція не формальна, вона має глибокий зміст”, – говорить ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.


Переглядів: 157 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024