П`ятниця, 29.03.2024, 15:00:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 10 » У Івано-Франківську презентували унікальну ікону 1773 року з фільму “Тіні забутих предків”
18:56:34
У Івано-Франківську презентували унікальну ікону 1773 року з фільму “Тіні забутих предків”

Проєкт зі збереження реліквій "Врятуймо скарби разом!" діє вже 10 років. Він об'єднав реставраторів та меценатів.

Після років забуття – на чільному місці в експозиції. В Івано-Франківському краєзнавчому музеї серед інших ікон презентували унікальний образ "Спас на престолі" з фільму "Тіні забутих предків".

Образ "Спас на престолі" датований 1773 роком. До 60-х років минулого століття іконостас прикрашав старовинну церкву в Космачі. Тоді "Спас" разом з іншими іконами взяв режисер Сергій Параджанов для зйомок свого фільму "Тіні забутих предків", інформує 5 канал.

Автор проєкту "Врятуймо скарби разом!", реставратор Валерій Твердохліб каже:

"Цей іконостас міг бути куплений за кошти Довбуша, це такі версії. Довбуш освячував зброю в церкві космацькій. І її постійно хотіли спалити. І в 1984 році ця церква згорає повністю. Тобто ми можемо говорити про те, що, як ми тепер бачимо з історії, Параджанов з одного боку врятував ці всі твори".

Після репресій радянською владою, які закінчилися ув'язненням для Параджанова, образ на довгі роки опинився у фондосховищі Івано-Франківського краєзнавчого музею. Уже за нинішніх часів "Спас на престолі" віднайшли у занедбаному стані. За реставрацію взялися учасники проєкту "Врятуймо скарби разом!". Нині відновлену ікону з іншими виставили на експозиції. Богдан Мисюга, знавець з іконопису, приїхав на виставку зі Львова. Мистецтвознавець Богдан Мисюга переконує:

"Вони практично навколо сакральних творів давніх роблять новий контекст. Направду ця експозиція виглядає так, як експозиція кращих музеїв світу. Тобто вони творять дискурс. Це те, що хотів зробити Параджанов. Ви тут у Станіславі маєте просто маленький Лувр".

Проєкт зі збереження реліквій "Врятуймо скарби разом!" діє вже 10 років. Він об'єднав реставраторів та меценатів. Фахівці розповідають: завдяки такому тандему вдалося відновити сотні унікальних святинь. Головний зберігач фондів Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк зазначає:

"Таємна вечеря" була у фондах краєзнавчого музею, а саме обрамлення було у нашому. І воно тепер гарно дивиться, і мені приємно – люди зможуть насолоджуватися результатами праці реставраторів, музейників".

Нова експозиція працюватиме протягом року. За цей час реставратори відновлюватимуть інші ікони у межах цього мистецького проєкту.


Переглядів: 269 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024