Субота, 20.04.2024, 09:53:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 18 » У Івано-Франківську відбувся фестиваль єврейської культури
19:29:27
У Івано-Франківську відбувся фестиваль єврейської культури

У Франківську з нагоди презентації відновленої синагоги відбувся фестиваль єврейської культури “Євреї Станіславова. Хто вони?”.

«Тепер наша споруда дуже гарно виглядає. Цю ідею я свого часу запропонував відповідним структурам, і маємо тепер результат, – розповідає головний рабин заходу України Моше Лейб Колесник. – Загалом, в синагозі провели ремонтні роботи – відремонтували дах, водовідведення, протипожежні балки. Звичайно, потрібно ще дещо виправити, але поки так. Отже, більш-менш відремонтований фасад ми прикрасили підсвіткою ще і з нагоди свята Хануки, яке починається в неділю ввечері. До слова, останнім часом впорядковуємо єврейські цвинтарі. Відновили пам’ятну дошку в одному з мікрорайонів міста, яку зруйнували вандали».

Фестивальні заходи, які змогли відвідати всі охочі, це фотовиставка історичних світлин, уроки ідишу, ярмарок виробів, які представили діти переселенців з зон бойових дій. І найцікавіше – дегустація смачних традиційних страв єврейської кухні. Все відбувалося в приміщенні темплю або поруч.

Найпопулярнішим фестивальним заходом стала дегустація традиційних єврейських страв, які приготував відомий кухар Сергій Пожар. Він наголошує, що євреї свої страви донесли ще з давніх часів і ми маємо можливість куштувати зараз те, що їм вдалося зберегти крізь віки. Всім охочим пропонували скуштувати креплах – це м’ясна страва, схожа на великий вареник чи по-галицьки – пиріг, тут його приготували смаженим. Є також варіант подачі в курячому бульйоні.

«Креплах символізує енергію, яку має отримувати людство через принесену жертву. Енергія водночас має бути доброю, тому м’ясо своєрідної жертви завернуте в м’яке, як добро, тісто. Ще ми представляємо вам десерт малабі, який зустрічається в будь-якому стріт-фуді Ізраїлю – це молоко, заправлене кукурудзяним крохмалем з малиновим або рожевим варенням. Циміс – це і гарнір, і окрема страва з моркви з фруктами. Морква символізує дукачі – багатство. Кав’яр чи чоппет лівер з печінки – теж популярна єврейська страва. І, що зрозуміло, – фаршмак з оселедця. Всі ці страви, до слова, були завжди історично популярні у вишуканому галицькому товаристві», – пояснив Сергій Пожар.

На фестивальному ярмарку пропонувалися ялинкові прикраси, сувеніри, жовто-блакитні, світловідбивні стрічки. За вторговані кошти, як стверджують організатори, придбають утеплені шкарпетки для наших воїнів-захисників, інформує РІСУ.

Зараз, як каже рабин, в Івано-Франківську приблизно до 170 євреїв. Переважно це люди старшого віку, бо молодь здебільшого за кордоном. Щоправда, додалися переселенці з інших регіонів України, і вони отримують тут добру підтримку.

«Наша громада працює і не припиняє підтримувати усіх, хто цього потребує, – підкреслює голова юдейської громади Івано-Франківського регіону Ігор Перельман. – Найголовніше – годуємо при синагозі гарячими обідами, забезпечуємо продовольчими наборами не лише членів нашої громади, але й тимчасово переміщених осіб із зон бойових дій. Декого вдалося також працевлаштувати. Зараз буде свято Хануки, і, звичайно, до нього теж всі охочі отримають ще й Ханукальні свічі і солодощі. Загалом на Прикарпатті нашу підтримку отримує до півтори тисячі осіб».


Переглядів: 76 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024