Вівторок, 19.03.2024, 12:54:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 10 » У Івано-Франківську відкрили пам'ятний знак полковому лікареві УСС-УГА Богдану Кисілевському
12:44:04
У Івано-Франківську відкрили пам'ятний знак полковому лікареві УСС-УГА Богдану Кисілевському

В Івано-Франківську відкрили та освятили пам'ятну дошки відомому громадському та політичному діячу, полковому лікареві УСС-УГА, хорунжому Богдану Кисілевському. З'явилась вона на фасаді міської поліклініки №5 на вулиці Привокзальній, передає кореспондент Фіртки.

На відкритті краєзнавець Василь Романюк зазначив, що постать Богдана Кисілевського залишила значний слід в історії України. "Він - Герой, який рятував життя людей", - каже краєзнавець.

"Треба шанувати пам'ять тих, хто віддавав життя з Україну. Зараз іде війна, але я переконаний, що ми скоро переможемо того клятого ворога. Пам'ять про подвиги героїв минулого допоможе у майбутньому", - зазначив син Б. Кисілевського Ігор.

За словами Олега Тягнибока, такі дошки важливі для пам'яті і для сучасників.

"Вони надихають на подвиги. Зараз наша ненька Україна продовжує народжувати Героїв, які борються за незалежність. Це продовження боротьби Кисілевського і його соратників", - каже Тягнибок.

До слова, дошку відкрили в день 131-ліття від народження Богдана Кисілевського.

Пам'ятний знак встановлено в рамках програми "Івано-Франківськ - місто героїв". За весь час існування програми на вулицях Івано-Франківська з'явилось понад півсотні пам'ятних табличок.

 

Довідка Фіртки:

За архівними даними, з 1926-го по 1942 р. Богдан Кисілевський працював на посаді лікаря-фізіотерапевта в залізничній поліклініці у м. Станиславові (нині Івано-Франківська міська поліклініка №5).

У часи Першої світової війни отримав військове звання хорунжого та був скерований лікарем до корпусу Українських січових стрільців. Восени 1919 разом з частинами Української Галицької Армії потрапив у «трикутник смерті», був полонений та етапований до більшовицького концентраційного табору біля Ростова. В досконалості покористовувався російською мовою, це йому стало в пригоді при організації втечі. Разом із такими ж бранцями-вояками УГА вирушив пішки через ворожу територію до Галичини. Подорож на захід тривала майже півроку.

За «других совітів» оперував ночами у криївках українських повстанців, передавав зв'язковими упівським командирам інформацію намірів енкаведистів. Помер доктор Богдан Кисілевський у січні 1957 року в Делієві, де організував за дорученням місцевої влади лікарню, якою керував до останніх днів життя.


Переглядів: 292 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024