Четвер, 25.04.2024, 17:50:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 15 » У Ямниці відкрили пам’ятний знак на честь односельців - вояків УСС та УГА
14:07:49
У Ямниці відкрили пам’ятний знак на честь односельців - вояків УСС та УГА
13 жовтня у селі Ямниця Тисменицького району відбулося урочисте відкриття пам’ятника з нагоди 125-ї річниці від дня народження Дмитра Катамая (1887-1935) – знаного військовика, громадського діяча, публіциста та редактора газети «Громадський голос».
Участь у відкритті постаменту Дмитру Катамаю взяли голова Тисменицької районної ради Семенів В. М., доктор медичних наук, професор Середюк Н.М., сільський голова Ковальчук І.Б., старійшина села Дейчаківський С.А. та інші. Гроші на спорудження пам’ятної плити надав меценат уродженець Ямниці Ярослав Іванович Фригович. Відтепер біля символічної могили воякам УСС в Ямниці можна побачити пам’ятник людині, чиє ім’я досі було маловідомим. Крім цього, на даній плиті виписано всіх ямницьких вояків УСС та УГА. Загальне число – 44 особи з Ямниці.
Після божественної літургії в храмі св. Миколая де ямницькі вір’яни молилися за Дмитра Катамая та всіх воїнів УСС і УГА, вирушили процесійною ходою до встановленого пам’ятника. Вшанувати пам’ять видатного ямничанина на урочистому заході зібралися більше півтора сотні людей. Перед відкриттям пам’ятної плити для всіх мешканців села та гостів було вручено підготовлені істориком Андрієм Сміжаком брошури «Четар УСС Дмитро Катамай (1887-1935)», що висвітлювала біографію Д. Катамая.
Урочистості розпочались з гімну України. Право відкрити пам’ятник надали меценату Ярославу Фриговичу та родичу Д. Катамая Василю Гулазі.
Після цього відбулося освячення пам’ятника отцем-деканом Богданом Курилівим та отцем Віталієм Кузьминим. Першим до слова запросили старійшину села Семена Антоновича Дейчаківського який прочитав свій вірш під назвою «Листопадовий зрив».
Далі слово мав голова Тисменицької районної ради Володимир Семенів. «Ще два роки тому, ямничани відкривали постамент Василю Савчаку «Сталю» - провіднику ОУН Буковини. Сьогодні відкривається пам’ятна дошка представнику українського січового стрілецтва, автора головного убору УСС «мазепинки» Дмитру Теодоровичу Катамаю. На наш погляд це надзвичайно знаменна подія, бо коли будемо знати свою історію, будемо мати й майбутнє…». Крім цього Володимир Семенів вручив грамоту старійшині села Семену Дейчаківському за вагомий внесок в розвитку культури і художньої самодіяльності та з нагоди 22-річниці незалежності України. Сільський голова Іван Ковальчук у своєму виступі наголосив: «Сьогодні до Ямниці повернулися славні діти, які в ті буремні роки поч. ХХ століття виборювали незалежність України. Сьогодні вони повертаються до Ямниці у цих написах. Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього…». Далі сільський голова висловив щиру подяку меценату Я. Фриговичу та всім ініціаторам встановлення пам’ятника за доброчинність та патріотизм до рідного села.
Учні Ямницької ЗОШ І-ІІІ ступенів поставили до пам’ятника виготовлений власноруч вінок та посадили дерево калини, яке подарував голова товариства «Сільський господар» у Ямниці Антон Іваночко. Між виступами лунали стрілецькі пісні які виконував чоловічий вокальний ансамбль «Відродження» (худ. кер. Є. Галька).
Під завершення заходу виступив меценат пам’ятної плити Ярослав Іванович Фригович. Він подякував усім хто долучився словом та ділом у спорудженні пам’ятника. Я. Фригович наголосив, що на даному етапі він не зупиниться. В наступному році Ярослав Іванович планує зайнятися реставрацією «Хреста свободи», що встановлений в Ямниці 1848 року на честь скасування панщини та допомогти у відновленні меморіалу воякам Німецької армії, що загинули на території села в 1916 році.
День видався напрочуд погожий, у променях осіннього сонця образ Катамая оточений вінком державних прапорів виглядав особливо урочисто, вражав портретною схожістю та динамікою. Після завершення урочистостей люди ще довго не розходились, шукали в списку своїх родичів та активно спілкувалися…
Андрій СМІЖАК

Переглядів: 552 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024