П`ятниця, 29.03.2024, 09:23:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 29 » У Калуші демонтують ще один барельєф радянської епохи — медсестерам Клюєвій та Гусєвій
21:48:45
У Калуші демонтують ще один барельєф радянської епохи — медсестерам Клюєвій та Гусєвій

26 липня виконавчий комітет Калуської міської ради надав дозвіл на демонтаж окремих частин меморіального комплексу (барельєфів) медсестерам Клюєвій та Гусєвій у Калуші на вул. Медичній, 8.

Згідно з проєктом барельєфи на меморіальному комплексі  демонтують та передадуть на зберігання до комунального закладу "Музейно-виставковий центр" Калуської міської ради.

Нагадаємо, місяць тому, у червні, Калуський виконком ухвалив рішення про демонтаж пам’ятної дошки і барельєфа Героєві Радянського Союзу Борису Сапункову із фасаду будинку на площі Героїв, 1 у Калуші. З відповідним зверненням до міської влади звернулася Координаційна рада політичних партій та громадських організацій Калущини. Це рішення виконкому вже виконали: від барельєфа Борису Сапункову не залишилося й сліду.

Як повідомила "Вікнам" начальниця управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Любов Джуган, звернення щодо демонтажу барельєфів меморіального комплексу медсестрам Гусєвій і Клюєвій також надійшло від Координаційної ради політичних партій і громадських організацій Калущини. З одного боку, це медсестри, які були закатовані фашистами, з іншого — обидві з росії, мали військові звання і були представницями окупаційної радянської армії. Крім того, барельєфи героїзують радянських військових, тож вирішено, що їм не місце в Калуші, тим більше зараз, коли російські загарбники вбивають і катують українців.

Також при прийнятті рішення виконком врахував висновок комісії у складі працівників "Музейно-виставкового центру Калуської міської ради" щодо історичної та мистецької цінності барельєфів.

Вартість барельєфів, які підлягають демонтажу, — у межах 10 тис. гривень. Раніше Калуська міська рада затвердила перелік пам’ятних знаків на території громади за матеріалами їхньої інвентаризації,у якому фігурує і меморіальний комплекс медсестрам Клюєвій та Гусєвій вартістю 60 тис. гривень. Як пояснила Любов Джуган, демонтують лише барельєф, а інші частини меморіального комплексу залишаться на місці. Зокрема, це стосується бетонної стели (не виключено, що тут згодом реалізують інший мистецький проєкт), а також надмогильної дошки медсестрам (надмогильні пам’ятники не підлягають демонтажу та декомунізації). До речі, минулого року на прохання адміністрації Калуської ЦРЛ краєзнавці відновили надмогильний пам’ятник медсестрам, зокрема, поновили тут надписи.

Інформації про медсестер радянської армії Надію Гусєву і Надію Клюєву обмаль. За різними даними, медсестри могли загинути на початку війни або ж при звільненні Калуша від фашистських військ наприкінці липня 1944 року. Зокрема, переповідають, що під час боїв за Калуш в околиці Підгірок був розташований військовий лазарет радянської армії. У селі говорили, що фашисти у лазареті закатували поранених, а з ними — двох медсестер. Згодом останки їхніх тіл були перепоховані біля Калуської ЦРЛ (також є інформація, що тут поховано лише одну з медсестер). Нова лікарня у Підгірках була відкрита у 1985 році. Саме тоді на честь Надії Гусєвої і Надії Клюєвої було збудовано меморіальний комплекс.

Чи можуть в Калуській громаді демонтувати ще якісь пам’ятні знаки? За словами Любові Джуган, управління культури ініціювати демонтаж не може, а звернень від громадськості щодо демонтажу інших таких об’єктів не надходило. Щоправда, через урядову "гарячу лінію" надійшло звернення щодо демонтажу пам’ятника російському науковцю Дмитру Мендєлєєву, який становлений на площі перед політехнічним коледжем у Калуші. Однак жодних рішень по цьому пам’ятнику міська влада приймати не може, оскільки він не перебуває на балансі міста, а на балансі коледжу, який підпорядкований департаменту науки та освіти Івано-Франківської ОДА.


Переглядів: 111 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024