Субота, 20.04.2024, 10:22:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 14 » У Калуші може з'явитися барельєф митрополиту Андрею Шептицькому
20:29:00
У Калуші може з'явитися барельєф митрополиту Андрею Шептицькому

Місто, яке б розповідало історію кожному своєму куточку. У Калуші зробили перший крок щодо спорудження ще декількох пам'ятних споруд.

За словами міського голови Андрія Найди, в місті давно назріла проблема вшанування видатних постатей, діяльність яких стосується Калуша або ж які самі є калушанами, інформують "Вікна".

Гнат Рожанський — священник, громадський діяч, який започаткував Просвіту на Калушині. Був ініціатором видання творів Тараса Шевченка на Галичині, духівник парафії у Хотіні. Тож виникла ідея спорудити пам'ятник Гнату Рожанському на подвір'ї церкви святого Миколая зазначеного житлового масиву. Просять владу міста підставити плече допомоги, адже на виготовлення скульптури потрібні чималі кошти.

Член оргкомітету Дмитро Жекало зазначив, що для виготовлення самої скульптури потрібно 25 тис. гривень, а для благоустрою — 26 тис. гривень.

Митрополит Андрей Шептицький — один із найвидатніших провідників української церкви національного руху першої половини XX ст. Завдяки його благословенню в Калуші збудована церква святого Архистратига Михаїла. До роковин смерті хотілося б відкрити барельєф митрополиту, каже ініціатор проєкту, депутат міської ради Олександр Коваль, йдеться в сюжеті КМТ.

За підрахунками вартість виготовлення та встановлення барельєфу Андрею Шептицькому становить 100 тис. гривень. Тож, до збору коштів планують долучити депутатів, духовенство церкви та громадські організації.

Чимало дискусій виникло при обговоренні питання встановлення на бульварі Незалежності меморіального комплексу. Питання не нове — кажуть члени оргкомітету, однак  з десяток років воно не може зрушитися з мертвої точки. Президент всеукраїнської асоціації жінок-підприємців «Альянс» Галина Підкамінна висловила ідею щодо встановлення біля Каменю Незалежності тризубу з булату.

За її словами, необхідно увіковічнити українську державність у вигляді тризубу. Додатково можна встановити і запорожця-козака як символ Галицько-Волинського князівства.

Ветерани АТО мають своє бачення відносно меморіального комплексу на бульварі Незалежності

Олександр Коваль каже, що, окрім тризуба, мали б бути не тільки відомі особистості, а й ті українці, які здобували незалежність впродовж тисячі років, починаючи від Київської доби і закінчуючи сьогоденням. Серед них мали б бути козаки, січові стрільці, упівці і воїни АТО.

З депутатом Калуської міської ради згідні й інші члени оргкомітету. Зокрема, Володимир Климентій вважає, що важливо, щоб було сакральне місце для калушан, де були б відображені історичні віхи від прадавніх часів і до сьогодення.

Йшлося і про заміну шпиля на Пагорбі Слави. Замість нього планують встановити хрест. Звичайно, не  всі ідеї вдасться втілити в життя, каже голова Калуської територіальної громади Андрій Найда через обмеженість бюджету.

На засіданні оргкомітету обговорили і проблему утримання пам'ятників у належному стані, захисту від пошкодження, руйнувань, проведення ремонту та освітленення.


Переглядів: 167 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024