Середа, 24.04.2024, 21:23:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 18 » У Калуші під Центром технічної творчості виявили підземний хід часів ІІ світової війни
00:17:24
У Калуші під Центром технічної творчості виявили підземний хід часів ІІ світової війни
Минулої п’ятниці у Калуші, можливо, розкопали свідчення про велику віху історії національно-визвольного руху на Калущині.
Точніше — історії його придушення. Ходи, які з’єднували приміщення колишньої тюрми НКВС (приміщення Центру науково-технічної творчості учнівської молоді) із приміщенням самої установи (тепер приміщення музичної школи №1. — Авт.), виявили зовсім випадково.
Робітники ремонту приміщення Центру, помітили, як відстає шматок кута стіни. Під ним і виявили "знахідку”. Щоправда, гіпотеза про те, що розкопаний у землі підземний хід і справді зв’язував колись підрозділи НКВС, ще має бути доведена. Науковці уже готують аргументи.
Проте, що на початку минулого століття у приміщенні Центру науково-технічної творчості для дітей, юнацтва і молоді, була розташована в’язниця НКВС, знали здавна. Проте, тільки два роки тому до вивчення й упорядкування приміщення Центру підійшли упритул. Завдяки дослідникам — міськрайонному товариству ім. В. Стуса "Меморіал” і його голові Богданові Яневичу, була проведена ідентифікація приміщень Центру. Свідки підтвердили: у 1930-40-х роках тут утримували борців за волю України, повстанців, бійців ОУН-УПА. Усі вони стверджують: тюрму із приміщенням НКВС сполучали підземні ходи. Точне місце розташування їх не міг вказати ніхто. Цього року будівельники, які ремонтують приміщення Центру, помітили, що шматок стіни на будівлі — відстає. Відтак, виявили невелику підземну кімнату, а звідти — вхід у підземний хід. Проте, чи точно знахідки виправдовують здогади, доведеться ще довести. Адже кількадесят років це ретельно приховували. — Поки що — невідомо, чи справді це — підземний хід.
Наразі те, що розкопано, є каналізаційним колектором. Спочатку докопалися до підземної кімнати. Вона розташована під приміщенням санвузла. За однією із версій, там колись був розташований карцер. За іншою — вона використовувалася для накопичення відходів. Уже у підземній кімнаті ми натрапили на замуровані двері, і, відкопавши їх, виявили: вони ведуть до входу у каналізаційний колектор. Цікаво, що ця підземна кімната — "глуха”. Окрім сполучення із колектором, вона не має інших виходів. Це може служити аргументом того, що добре ізольована кімната і справді могла бути карцером, — припускає голова Калуського міськрайонного осередку історико-просвітницького товариства "Меморіал” Богдан Яневич. — Крім того, двері, не зважаючи на те, що старі, надзвичайно міцні. Вхід має ширину 70 см, а висоту — 1,5 метри. А ось, власне, вхід у колектор — усього 40 см у діаметрі. Тому можна припустити, що колектор займає тільки частину підземного ходу, й обладнаний, головним чином, для того, щоб замаскувати хід. Причому, явно зрозуміло, що у 70-х роках минулого століття робили реконструкцію приміщення. Тому, якщо були якість прямі свідчення про підземний хід, їх остаточно знищили. Наразі приміщення колектора сохне. Тим часом краєзнавці шукають свідків, які могли б підтвердити версію.
Більше того, за попередніми свідченнями, підземний хід був не один. Тож, саме люди мають сказати вирішальне слово. Проте, попри задекларовані наміри, включити підземний хід у запланований музейний комплекс, на думку Богдана Яневича, навряд чи вдасться. Адже це потребує значних коштів і ресурсів, які, окрім влади, зібрати, практично, ніде. А дворічна робота із визнання створення музею національно-визвольного руху і програми його створення результатів поки що не дала. — Минулого тижня я вкотре направив листа на ім’я міського голови щодо необхідності скликати нараду представників освіти, культури, можливо, житлово-комунального господарства, і вирішувати питання. Проте, якщо підходити до формування музею серйозно, то слід приймати відповідне рішення сесії. Поки що про нього не йдеться, — резюмував Богдан Яневич. Як попередньо планували організатори, на належне облаштування підвальної частини приміщення треба витратити 20-30 тис. гривень. Зрозуміло, що, якщо буде доведено, що каналізаційний колектор колись і справді був підземними тюремним ходом, то на його облаштування довелося б викласти ще більше. Наразі ресурсу вистачає. Але — людського, пишуть Вікна.
— Була запланована ціла програма зі створення музею національно-визвольного руху. За попереднім задумом, експозицію мали б напрацьовувати вихованці гуртка юних дослідників національно-визвольного руху Калущини. Уже більше року гурток таки діє. Проте, не у приміщенні Центру, а — на базі історико-краєзнавчого музею Калущини. Хоча діти і краєзнавці могли б займатися на базі Центру, а також — розпочати упорядковувати підвальне приміщення Центру.
Проте, минулого року вихованці гуртка у своїй роботі досягли більших успіхів, ніж краєзнавці й історики за кілька років. До прикладу, виявили ймовірне місце поховання розстріляних учнів торгівельної школи, здійснили разом із істориками і краєзнавцями кілька експедицій старим кладовищем у Калуші. Так чи інакше, дослідники й учасники гуртка, і краєзнавці мають додатковий пласт роботи. І те, що може бути зроблене без потреби у коштах, має бути зроблене.

Переглядів: 543 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024