П`ятниця, 29.03.2024, 02:21:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 23 » У Калуші презентували книги Романа Коваля — президента історичного клубу «Холодний Яр»
12:27:02
У Калуші презентували книги Романа Коваля — президента історичного клубу «Холодний Яр»
У п’ятницю в Калуші відбулася презентація книг президента історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля. До Калуша Роман Коваль завітав із сотенним УПА Мирославом Симчичем «Кривоносом», та кобзарем Тарасом Силенком.
— Історичний клуб «Холодний Яр» діє із 1997 року. За час діяльності видано десятки книг, сотні наукових праць, повернено із забуття чимало відомих імен. Великим здобутком історичного клубу «Холодний Яр» є відродження пам’яті холодноярівської республіки, — зазначив організатор презентації, голова Української Вільної Бібліотеки Станіслав Власов.
Роман Коваль познайомив калушан із двома видатними постатями національно-визвольної боротьби першої половини минулого століття, яким присвячені його книги. Ці імена — маловідомі широкому загалові. І сам автор книг зізнався: коли починав працювати, знав про них зовсім небагато. 
Михайла Гавриляка називали всесвітньо невідомим скульптором. Разом із тим, він доклався і до справи створення Січового Стрілецтва. Через усе життя він проніс любов до всього українського. І навіть, вирушаючи на навчання у Париж, у школу Еміля Бурделя, він повіз гуцульський топірець. Причому, сам Еміль Бурдель вважав, що топірець —шедевральний. 
Постать Івана Ремболовича викликає не менше захоплення. Людина, яка народилася на Чернігівщині, і виросла у російськомовному середовищі, з поширенням більшовицького терору у 20-х роках минулого століття, став на захист української нації. Пізніше став підполковником армії УНР та сотником дивізії «Галичина». Головною справою Івана Ремболовича стало відкриття величезної кількості українських шкіл на Західній Україні, зокрема, і на Волині. Там, головним чином, і сформувалася нова українська інтелігенція, яка розуміла потребу у боротьбі за власну державність.
Мирослав Симчич у своєму виступі наголосив, що нині не можна бути байдужими. Оскільки байдужість — це 6-а колона, яка — набагато більше небезпечна, ніж 5-а.
І Михайло Гавриляк, і Іван Ремболович були знищені більшовицьким режимом.
Зі здобуттям незалежності, калуська інтелігенція вимагала реабілітації Івана Ремболовича. Як зазначив «Вікнам» калушанин Роман Переймибіда, 2005 року на відповідне звернення до прокуратури Івано-Франківської області калушани отримали відповідь, де, зокрема, йшлося: «Відповідно до статті 2 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», реабілітації не підлягають особи, щодо яких у матеріалах кримінальних справ є сукупність доказів, які підтверджують обґрунтованість притягнення їх до відповідальності за пособництво окупантам у період Великої Вітчизняної війни».
Юрій Тимощук, журналіст 

Переглядів: 545 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024