Вівторок, 19.03.2024, 05:17:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 25 » У Калуші відкрили унікальну виставку маловідомих та рідкісних документів з історії краю
11:34:47
У Калуші відкрили унікальну виставку маловідомих та рідкісних документів з історії краю

У неділю, 17 червня в приміщенні Краєзнавчого музею Калущини відкрито виставку маловідомих та рідкісних документів з історії краю. Тема виставки «Минуле Калущини мовою історичних документів». Мета пропонованої експозиції ‒ привернути увагу дослідників до нових джерел з історії Калуша й Калущини, популяризація археографічної спадщини Калущини.

Зібрані матеріали представив Іван Тимів, старший науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини, інформують"Вікна" з посиланням на прес-службу музею.

На виставці вперше оприлюднено особові, освітні, юридичні, церковні, майнові документи кінця ХІХ ‒ першої половини ХХ ст.

Експозиція складається з таких тематичних розділів, як от: «Джерела з історії Калуша XV‒XVIII ст.», «Документи ХІХ ст.», «Рукописні книги з парафіяльного архіву храму Св. Архістратига Михаїла м. Калуша», «Картографічні матеріали» першої половини ХХ ст.», «Документи про освіту першої половини ХХ ст.».

Особливу зацікавленість відвідувачів викликали рідкісні матеріали про інженера-винахідника Якуба Геллера який народився 22 жовтня 1909 р. в Калуші, випускника електро-механічного відділу Львівської промислової школи 1929 р, автора низки технічних винаходів.

Не менш цікавими є документи про освіту першої половини ХХ ст., що належали родині Сандурських. На виставці представлені свідоцтва Івана Сандурського 1869 р. н. про закінчення ним другого року навчання у Львівській гімназії 1884 р, «Патент на вчителя виділових шкіл» 1900 р, дозвіл на працю в якості керівника та вчителя чотирикласної народної школи в Калуші 1914 р, документи його дітей Олександра, Романа, Євгена та доньки Гелени. Окремо представлені документи Ольги та Надії Оришкевичів, Наталії Іваницької, Катерини Мазуркевич, Любові Романівта ін.

Документи з парафіяльного архіву храму Св. Архістратига Михаїла мають здебільшого статистично демографічний характер. На виставці експонуються такі рукописи, як «Книга оповідей» із храму Св. Архістратига Михаїла в Калуші, в якій записані прізвища молодих людей, котрі вирішили поєднати свої долі в майбутньому християнському шлюбі; «Списъ парохіянъ церкви Баня» 60 рр. ХІХ‒20‒30 рр. ХХ ст. та колонії Новий Калуш 20‒30 рр. ХХ ст, що містить відомості про населення Калуша. «Церковний інвентар парохії в Калуши», складений у 1927 р. Цей документ є важливим інформативним джерелом церковної статистики, який дає повне уявлення про вигляд та забезпечення храму, його служителів та меценатів.

Картографічні матеріали відображають стан забудови міста Калуша у 20-30 рр. ХХ ст., подають розташування й давні назви міських вулиць та навколишніх мікротопонімів.

Згадані документи зберігаються у фондах Краєзначого музею Калущини та приватному зібранні колекціонера Тараса Сондея.
На виставці розгорнута викладка новітніх документальних та краєзнавчих видань з історії Калущини, зокрема літописи парафій Довгий-Войнилів, Перекоси, Томашівці, Довге-Калуське та ін.

Представлені на виставці документи подають біографічні відомості та висвітлюють діяльність представників інтелігенції міста Калуша першої половини ХХ ст.

Експоновані матеріли варті джерелознавчого опрацювання та введення до наукового обігу.


Переглядів: 318 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024