Четвер, 28.03.2024, 18:12:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 3 » У Калуші встановлять горельєф митрополиту Андрею Шептицькому
21:08:36
У Калуші встановлять горельєф митрополиту Андрею Шептицькому

У Калуші біля церкви Святого Архистратига Михаїла встановлять горельєф митрополиту Андрею Шептицькому. Ідея належить директору КП «Ритуальна служба» Олександру Ковалю, калушанину Йосифу Кшисяку та скульптору Ігору Семаку. Наразі вже почалася робота над скульптурою. Незабаром планують створити благодійний фонд і розпочати збір коштів, щоб завершити створення горельєфу.

У коментарі «Вікнам» Олександр Коваль розповів, що постаттю Андрея Шептицького зацікавився давно. Адже часто їздив до Осмолоди, яка відома резиденцією відомого українського митрополита. Захопившись цією особистістю почав дізнаватися історію його життя, колекціонувати фотографії. З часом виникло бажання віддячити Андрею Шептицькому за його діяльність і встановити знакове місце на його честь.

Проте мрії залишалися мріями, допоки Олександр Коваль не зустрів однодумця-калушанина Йосифа Кшисяка. Він не тільки підтримав ідею, але й познайомив Олександра Коваля зі скульптором Ігорем Семаком, який зголосився дати життя проєкту.

Йосиф Кшисяк наголосив на важливості ідеї щодо встановлення пам'ятника митрополиту, який в свій час дав благословення на будівництво храму Святого Архистратига Михаїла. І в той час, коли німці захопили Калущину, він продовжував працювати на благо України.

— Необхідно віддячити Андрею Шептицькому за кожен його подих і крок, адже він вартий великої уваги, — вважає калушанин.

У місті вже є майдан Андрею Шептицькому, однак, на думку Йоифа Кшисяка, хотілося б, щоб біля цього місця вшановувалися важливі події і робилися добрі справи. Наразі потрібно, щоб ідею підтримала громада Калущини. Тому потрібно зібрати 160 тис. гривень на встановлення горельєфа.

Нагадаємо, в калушан уже є досвід збору коштів для встановлення пам'ятника. 

Під час громадської ініціативи "Загальна мобілізація", яка стартувала в листопаді 2011 року, 2,5 тис. громадян та організацій зібрали 83 140 тис. гривень на пам'ятник Головному командиру УПА Роману Шухевичу. Кошти для будівництва пам'ятника виділили також Калуська міська та районна ради, Івано-Франківська облрада. Пам'ятник Шухевичу виготовлений з бронзи, він стоїть на гранітному постаменті. Загальна висота монумента — 4,5 м. Автор проєкту — калуський скульптор Ігор Семак. Пам'ятник виготовляли на львівському приватному підприємстві "Скульптура". Загальна вартість проекту склала майже 490 тис. гривень.

Скульптор Ігор Семак вже почав роботу над горельєфом. Каже, що спершу зробив невеликий ескіз, який візуалізував архітектор Олександр Бучацький. Наразі сформована глиняна модель горельєфа, над якою працюватимуть, затонувавши «під бронзу». Терміни поки що не визначені. Однак є надія на те, що до Дня Незалежності скульптуру встановлять.

Митрополита скульптор хотів показати саме в молодому віці та на повний ріст. До речі, в реальному житті Андрей Шептицький мав ріст більше двох метрів.

— Буває так, що немає замовлень. Тому роблю за особистим бажанням творчі роботи. Загалом стараюся чергувати замовлення і свої роботи. Інколи я кличу час від часу знайомих, незнайомих людей для просто, щоб зробити портрет. Це робота на два-три сеанси, по дві-три години. Людина просто стоїть поруч, а працюю.

Ірина КМІТЬ, журналістка


Переглядів: 129 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024