П`ятниця, 19.04.2024, 17:48:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 24 » У Косові відкрили пам’ятник Аполінарію Тарнавському
16:21:12
У Косові відкрили пам’ятник Аполінарію Тарнавському
Пам’ятник відомому лікарю та засновнику унікального лікувально-профілактичного закладу Аполінарію Тарнавському, за переконанням дослідників єдиний в Україні.
Його автор – відомий живописець, скульптор і поет Богдан Романишин з м. Косова.
Пам’ятник встановлено в центральній частині санаторію «Косів». Саме тут у 1893 році, в мальовничому куточку с. Смодної, що межує з райцентром, А.Тарнавський побудував першу віллу нинішнього санаторію «Косів». З часом - ще 10 вілл і павільйонів, купальню, заклав на площі більше  10 гектарів дендропарк, парники і великий сад, де виростив 157 видів рідкісних екзотичних і лікарських рослин, впровадив нові сорти фруктових дерев, винограду і овочів.
Був послідовником природних методів лікування (вода, повітря, помірне харчування, відмова від алкоголю, тютюну, фізична праця та фізкультура). Автор праці "Гігієна старості та старіння». Заснований ним лікувально-профілактичний заклад став відомим в усій Австро-Угорщині.
У 1914 році його заарештували австро-угорські вояки. Був засуджений до смертної кари. Від неї його врятували впливові пацієнти.
У вересні 1939 року, з перших днів приходу,  почала переслідувати більшовицька влада. А. Тарнавський емігрував до Єрусалиму, де помер  у 92 роки (народився на Львівщині у 1851 році). У створеному  ним санаторії лікувалися діти зі всього колишнього Радянського Союзу. Нині – зі всіх куточків України.
На зламі 80-х – 90-х років завдяки колишньому директору Ірині Будз та нинішньому Юрію Плав’юкові, який очолює санаторій 22 роки, вдалося зберегти цей заклад від дикої приватизації, примножити спадщину Аполінарія Тарнавського.
І ось тепер відомий лікар і засновник унікального лікувально-профілактичного закладу знову повернувся до Косова, увічнений у погрудді.
Добрий і усміхнений, він оглядає красу дендропарку. Між  сторічних дерев та вілл оригінальної гуцульської архітектури тут виросли нові корпуси. В них розміщені  навчальні класи, спальні, спорткомплекс, соляна кімната, кабінет аромотерапії, бальнеологічне відділення, встановлено бювет з мінеральною водою.
Пам’ятник відкрито і освячено в день святкування 120-ої річниці санаторію «Косів». Під час цього  врочистого  заходу було віддано шану всім, хто працює тут нині, і працював раніше. За розбудову санаторію «Косів» Ю.Плав’юка нагороджено медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям», решта колишніх і нинішніх працівників отримали грамоти районного і обласного рівнів. 
Від імені районної влади колектив привітали та вручили цінний подарунок перший заступник голови райдержадміністрації Іван Грималюк і заступник голови районної ради Василь Жмендак.
На завершення святкування відбувся урочистий концерт.

Переглядів: 600 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024