Субота, 20.04.2024, 06:25:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 8 » У музеї-оселі родини Франка у Підгірках зберігається віденський рояль 1845 року
19:41:59
У музеї-оселі родини Франка у Підгірках зберігається віденський рояль 1845 року

Музей-оселя родини Івана Франка, що у Підгірках відсвяткувала ювілей — 30-річчя з дня заснування. Ініціаторкою створення закладу стала внучка Онуфрія Франка — Оксана Франка, докторка історичних наук, професорки Львівського національного університету імені Івана Франка.

Відома родичка Івана Франка наполегливо намагалася втілити ідею, відтак написала близько 60 листів у різні інстанції. Варто зазначити, що підтримували науковицю і відомі українські діячі, такі як Дмитро Павличко та Степан Пушик.

Урешті, зусилля виявилися немарними і 30 серпня 1992 року музей-оселя родини Івана Франка у Підгірках вперше відчинив свої двері для відвідувачів. Правда до того був довгий процес збору експонатів разом із однокласницею і товаришкою Оксани Франко, а відтак — першою директоркою музею-оселі Івана Франка Лідією Іваницькою, яка плекала традиції Франкового роду понад 20 років.

Наукова співробітниця музею-оселі Івана Франка Леся Кирилович провела екскурсію музеєм для "Вікон", розкривши цікаві подробиці та показавши унікальні експонати.

Історія музею у Підгірках розпочинається наприкінці 1980-х років, коли розпочали будувати завод "Карпатнафтомаш". Хату Онуфрія Франка мали зносити, як і всі будинки, розташовані поруч. Проте Франкова родина почала протестувати і будинок вдалося відвоювати: тут створили музей. На відкритті були присутні гості зі Львова, Івано-Франківська, Калуша, Нагуєвич. А священник греко-католицької церкви Стрітення Господнього з Підгірок Михайло Бойчук освятив музей-оселю і відслужив молебень. З піднесенням пісню "Не пора, не пора" виконала чоловіча народна хорова капела "Прометей" під орудою Івана Кримського.

У родинному музеї — чотири кімнати. Перша — розповідає про життєвий і творчий шлях Івана Франка. Друга кімната музею містить матеріали про родину Онуфрія Франка у Підгірках. Третя — Франкова світлиця. Четверта кімната присвячена Івану Франку та місцевому художнику Григорію Смольському.

При  вході у музей першим впадає в око родинне генеалогічне дерево родини Франка, яке розробила Оксана Франко. Найбільшу увагу приділено Онуфрію Франку. Помітно, що фрагменти зі списком нащадків майже весь заповнений. Тому Леся Кирилович каже, що має у планах зробити окреме дерево для Онуфрія, якоve у музеї присвячена кімната. Поруч — особисті речі, картини українського художника, краєзнавця Григорія Смольського. Тут же і куточок священника, поета  і просвітницького діяча Антіна Могильницького, творчість якого теж  поціновував Іван Франко.

Окрасою музею є кімната. присвячена українській вишивці. Тут  можемо побачити як стародавні зразки, яким близько 100 років, так і сучасні. Так, вишивка завжди була і буде актуальною, каже Леся Кирилович:

"Зараз кажуть, що пішла мода на вишивку. Насправді, вона завжди була, зараз мода хіба що відновлюється".

Унікальним експонатом є старовинний віденський рояль 1845 року, який старший самого Івана Франка. Важко повірити, але інструмент, який має два століття, досі працює, хоч і потребує налаштування і реставрації.  Окремої уваги вартий і  підсвічник ручної роботи. виготовлений ще батьком Івана Франка — Яковом.

У одній із кімнат знаходяться старовинні господарські інструменти: робочі жорна, прялки, ярма, гребінець, корито, рамка  ручної роботи Онуфрія Франка.

Також музей-садиба зберігає оригінальне ліжко, на якому померла дружина Онуфрія — Юлія.

Леся Кирилович мріє на вільній території біля музею відкрити галявину для дітей, яку б назвала галявиною їжачків.

Ірина КМІТЬ, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор


Переглядів: 113 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024