Субота, 20.04.2024, 09:03:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 14 » У найбільш проблемному корпусі палацу Потоцьких проведуть протиаварійні роботи
19:54:40
У найбільш проблемному корпусі палацу Потоцьких проведуть протиаварійні роботи

На підставі комплексних обстежень будівель і споруд колишнього палацу Потоцьких стан трьох споруд було визнано аварійним, ще кілька споруд перебувають у незадовільному стані і мають ознаки аварійності.

«Після того, як ми отримали матеріали попередніх досліджень, ми замовили три окремих проєкти: два стосуються корпусу А, який є у задовільному стані та абсолютно придатний до реставрації із пристосуванням (один проєкт стосується зовнішніх робіт – дах, фасади, зовнішня столярка, другий – пристосування внутрішніх приміщень з необхідними інженерними мережами), третій проєкт ми замовили на протиаварійні роботи найбільш проблемного будинку – корпусу Б (власне, ліве крило колишнього палацового корпусу, який дійшов до наших днів). Тут реставраторами-конструкторами були проведені вже більш ґрунтовні інженерні дослідження. Зокрема, по периметру була зроблена геологія, шурфи, щоб зрозуміти: де, чому і які стіни мають проблеми. Проведені обміри і фіксації наявних тріщин показали, що ця будівля перебуває у найгіршому стані», – розповідає директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар.

За його словами, корпус Б – споруда непроста, яка має складний стан і багато часових конструктивних змін та нашарувань. Причин руйнування дуже багато: просідання насипного ґрунту, зовнішні води, деструкція кладки. Свого часу тут була продумана система відведення зовнішніх вод (від дощу, снігу). Біля кожної споруди були спеціальні цегляні дренажні колектори, які сходилися в один великий колектор. З часом ті колектори були зруйновані. Вода за межі території не виходила, а «шукала» собі місце, в тому числі під фундаментами фасадів. Ще одним джерелом руйнування стала ситуація із відкритими елементами фасаду. А це вапняк, алебастр, який чутливо реагує на вивітрювання, вологу, мороз. Подекуди вже не тримається кладка.

«Нещодавно нам привезли вже готовий проєкт протиаварійних робіт по корпусу Б. Зі Львова приїхали архітектор-реставратор, конструктор, які працювали із цим будинком. Під час повторного обстеження споруди вони виявили, що деякі тріщини мають динаміку. Тобто, збільшуються. Виготовлений проєкт передбачає комплексні укріплення частини споруди ззовні, а також укріплення каркасом із дерев’яних елементів усіх склепінь, перекриттів, віконних отворів першого, другого і третього поверхів почергово. Передбачені і металеві елементи – бандажі, тяжі, які будуть використовуватися для «зв’язування» верхніх поверхів. Це потрібно для фіксації всіх несучих конструкцій», – каже Володимир Гайдар.

Відповідно до ДБН протиаварійні роботи мають зафіксувати будинок у тому стані, який дозволить проводити подальші обстеження, шурфування у підвальних приміщеннях, зондажі і розкриття різночасових тиньку і кладки. Зараз туди людей небезпечно впускати.

«Нам треба розкрити кладку так, щоб подивитися перехід із ренесансу на бароко (палацовий період), а де вже є ознаки перебудов (госпітальний період). Ззовні деякі елементи «прочитуються», і певні висновки маємо, але щоб приймати рішення із пристосування, відновлення – потрібно мати більше інформації. Потребують дослідження і дерев’яні елементи конструктиву на горищі і невеликі підвалини цього будинку. Зараз це робити небезпечно. Тому протиаварійні роботи потрібні для того, щоб зафіксувати, продовжити обстеження, зробити проєкт реставрації», – пояснює архітектор.

Спеціалісти порекомендували провести попередні роботи для негайного зовнішнього укріплення. Виявлено гостроаварійний ріг будинку з боку від корпусу А, який перебуває в динамічному стані і потребує термінової фіксації – до настання зими.

«За правилами, отримавши проєкт, ми маємо отримати дозвіл на проведення цих робіт (пройти експертизу, яка може зайняти до місяця часу, подати документацію в Міністерство культури, ДАБІ, яка займається будівлями класу СС3 – пам’ятками архітектури). Всі ці процедури займають немало часу, і ми не встигнемо провести необхідні роботи до зими. Власне, це стало причиною для скликання спеціальної комісії, яка б погодила нам проведення робіт на цій гостроаварійній частині. До складу комісії увійшли представники відділу охорони культурної спадщини, управління архітектури, управління держархбудконтролю, управління з питань надзвичайних ситуацій. Ми вже зробили необхідні витяги з проєкту і кошторису, щоб підготувати завдання для підрядної організації на проведення робіт із ліквідації цієї аварійної ситуації. І зробити це вже найближчим часом», – наголошує директор КП ПІК «Палац».

Володимир Гайдар додає, що пошук відповідних спеціалістів, які можуть працювати з такими конструктивами, в Івано-Франківську – це досить велика проблема:

«Наразі дали заявку кільком організаціям, щоб отримати від них притомну відповідь щодо готовності до проведення таких робіт. Сподіваємося, що пошук буде вдалим. А далі будемо «підтягувати» всю необхідну дозвільну документацію, оголошувати тендер і проводити всі інші укріплювальні роботи згідно з проєктом». Вартість термінових першочергових робіт – орієнтовно 113 тисяч гривень. Вартість усього комплексу протиаварійних робіт по корпусу Б обійдеться у суму понад 3 мільйони гривень.


Переглядів: 241 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024