Четвер, 25.04.2024, 23:51:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 27 » У Підгірках презентували архівні матеріали родини Франків
15:02:21
У Підгірках презентували архівні матеріали родини Франків

У музею-оселі родини Івана Франка в Підгірках відбулася презентація родинного архіву Оксани та Андрія Франків. Серед  матеріалів представлені документи, листи, книги, наукові статті та унікальні фотосвітлини вчених франкознавців.

За словами наукової співробітниці музею-оселі Івана Франка Наталії Мельник, Оксана й Андрій Франки є фундаторами музею-оселі Івана Франка у Підгірках. Саме вони "відвоювали" це приміщення для громади Калуша. Музей цікавим тим, що розповідає про перебування на теренах Калущини Івана Франка та його членів родини, інформують "Вікна".

Одним із документів родинного архіву є інсценізація вибраних творів Івана Франка, автором яких є Владислав Ковальчук. Матеріал датується 1937 роком і виданий за сприянням товариства «Просвіта».

Унікальним є й лист матері до дочки Лівонії Франко, яка була дружиною Володимира Франка по лінії роду Антона Франка, що був сином Онуфрія. З рукопису помітно, що Лівонія, яка перебувала на засланні в Караганді, була малограмотною людиною, проте мала каліграфічний почерк. У листі мати з приємними словами звертається до дочки, цікавлячись її життям.

Велику частину архіву становлять фотографії, де можна побачити родини по лінії Омеляна та Володимира Франків. Цікавими є і світлини молодих років Оксани Франко і першої директорки музею-оселі Івана Франка у Підгірках Лідії Іваницької, які товаришують до сьогодні.

Наталія Мельник показала й цікаву світлину покійного Євстахія Сімківа — наймолодшого брата матері Оксани Франко, який у 96 років на 80-річному ювілеї племінниці "запалював" танцями і піснями.

Загалом вражає великий альбом фотографій з унікальною обкладинкою в гуцульському стилі, в якому зібрано чимало приємних родинних кадрів.

На презентацію матеріалів завітала голова «Просвіти» Калущини, депутатка Калуської міської ради Леся Кирилович. Відомо, що діяльність «Просвіти» тісно пов'язана з музеєм-оселею Франків у Підгірках. Леся Кирилович висловила подяку професорці Львівського університету Оксані Франко та старшому науковому співробітнику  інституту франкознавства Національної академії наук України Андрію Франку за надані матеріали.

— В Підгірках музей-оселя Франків є осередком просвітництва. Більше 100 років тому Франки переїхали сюди і з їхнім приїздом життя Підгірок пожвавішало. Франки брали активну участь в житті перших просвітянських хат-читалень, були членами молодіжних, спортивних організацій. Тішимося, що музей має таку величезну презентаційну виставку і цінні експонати яких немає ніде. Родиною по лінії брата Онуфрія, який переїхав у Підгірки ми цікавимося найбільше, адже тут проживає дуже багато нащадків дітей його роду, — зазначає "просвтянка".

Леся Кирилович зізналася, що має дотичне відношення до роду Онуфрія Франка, адже її рідний брат і рідна сестра бабусі були одружені з дітьми Онуфрія Франка.

Не оминула рідну оселю й правнучка Онуфрія Олеся Франко, яка зростала в будинку, який нині став музеєм-оселею в Підгірках.

Зазначила, що завжди приємно торкнутися родинних матеріалів, творчості і життя родини Франків. Олеся Франко мріє, щоб Калущина мала достойний пам'ятник Каменяреві:

— Сьогодні день, який згуртував нашу родину, яка саме тут народилася і виросла. Так, дорога повела у світ і всі розійшлися у різні сторони. Але все одно де б людину життя не вело її тягне до рідного дому. Надзвичайно зворушливо, що двері відчинені і стежка до родинного порогу не заростає. Вдячна Богу і свої тітці Оксані, і батькові, які кожен по-своєму працювали, щоб втримати оселю. Тітка Оксана документально проживала в Києві, а наша родина робила все, щоб оселю не знесли. Проте приємно, що Франкові нащадки намагаються продовжити лінію нашого велетня. Я неодноразово говорю, які за величиною пам'ятники Івану Франку у Львові, Дрогобичі. Будь-яка людина, яка стане біля них, зрозуміє, як нам потрібно тягнутися до величі Івана Франка, скільки нам потрібно рости, набиратися тої могутності. Хочеться, щоб і Калущина мала достойний пам'ятник Каменяреві. Хоча я дякую Богу, що на території Підгірок є три бюсти Іванові Франку.

Сьогодні  щиро вдячна всім за увагу і вшанування нашого великого нащадка Івана Яковича Франка.


Переглядів: 181 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024