Субота, 20.04.2024, 07:59:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 5 » У промисловій Ратуші Калуша можуть створити музей та міні-лабораторію солеваріння
20:33:56
У промисловій Ратуші Калуша можуть створити музей та міні-лабораторію солеваріння

Завод для видобутку калійної солі у Калуші звели ще за часів Австро-Угорської імперії. Тут була закладена перша шахта, працювала парова машина. Зараз від підприємства збереглася промислова ратуша — найстаровинніша будівля в місті.

Заступник генерального директора ВАТ «Оріана» Назарій Михайлюк каже, що це старе приміщення калійного заводу датується 1888 роком, інформують "Вікна".

Будівля промислової Ратуші розташована в середмісті Калуша. На ній ще досі зберігся давній годинник. Втім, приміщення зазнає постійного руйнування і потребує капремонту. Спробувати провести реставрацію Ратуші, зберегти пам'ятку архітектури та зробити її найпривабливішою атракцією міста спільно з місцевою владою планують автори ідеї — головний спеціаліст з розвитку туризму Віктор Павлів та головна спеціалістка загального відділу виконавчого комітету Мар'яна Думенко.

— Це проєкт, який тільки зароджується і який ми на даний час розробляємо, щоб могли цю споруду зберегти і подати на міжнародний грант, — каже Віктор Павлів.

У межах майбутнього проєкту в приміщенні Ратуші планують створити ексклюзивний музей та чимало інших атракцій, розповідає Мар'яна Думенко:

— Родзинкою буде інтерактивний музей для дітей, де будуть представлені зразки солі, які були на території Калуша. Хочемо зробити автентичний кафетерій, наприклад, в стилі шахти для того, щоб люди змогли себе відчути у стародавніх часах. А ще — створити міні-лабораторію солеваріння або солевидобування для того, щоб діти змогли власноруч виготовити експонат і сувенір і взяти з собою додому.

Обов'язковою умовою для участі в майбутньому гранті є право власності на землю та будівлю. Земельна ділянка входить до комунальної власності міста, а от сама будівля промислової Ратуші належить ВАТ «Оріана». Влада Калуша звернулася до Фонду держмайна, щоб споруду передали місту.

Назарій Михайлюк висловив надію, що на черговому засіданні загальних зборів ВАТ «Оріана» Фонд державного майна надасть позитивну відповідь і дозволить продати приміщення Калуській міській раді для будівництва музею.

За попереднім досвідом, розповідає Мар'яна Думенко, отримання грантової допомоги та виконання проєкту можуть тривати близько трьох років. За цей час приміщення зазнає ще більшої руйнації, адже основною проблемою є протікання даху. Ратушу постійно заливає водою, від грибка руйнуються стіни.

Тож, зараз ідеться про те, щоб оцінити технічний стан будівлі та зробити невеликий ремонт. Для цього складуть акт-обстеження технічного стану будівлі та сформують перелік першочергових робіт.

Перший заступник міського голови Мирослав Тихий зазначив, що спершу будуть визначати площу для визначених локацій та чекатимуть від експертів технічний опису з обсягом необхідних робіт. Опісля — подаватимуть на грант.

Калушан запевняють : промислова Ратуша стане цікавим об'єктом, новою туристичною перлиною Калуша та символом традицій міста.


Переглядів: 154 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024