Четвер, 25.04.2024, 08:50:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Червень » 18 » У Шешорах вшанували загиблих бійців ОУН-УПА
21:34:54
У Шешорах вшанували загиблих бійців ОУН-УПА

17 червня у Шешорах Косівського району вшанували полеглих воїнів УПА на місцях їх загибелі в 40-50-х роках минулого століття. Про це повідомили в Косівській РДА.

«Це вже багатолітня традиція, яка започаткована громадським активістом села паном Петром Фелещуком. Але нині вона була суттєво доповнена двома обставинами: широкою участю гостей як з Косова, так і низки сіл району (Нижнього Березова, Пістиня, Яворова) на чолі з головою Косівської РДА п.Віталієм Кічеряком, працівниками апарату РДА, депутатом Косівської міськради п.Дмитром Гладуном та іншими офіційними особами, а також освяченням меморіальної таблиці на місці загибелі чотирьох повстанців в урочищі Петричила (точна дата трагедії – 01 грудня 1950 р. й імена полеглих – Костянтина Ґеника-«Крука», Антона Арсенича-«Голуба», Петра Ониськіва-«Струга» та підпільника на псевдо «Карпо» встановлені лише тепер)», - йдеться у повідомленні.

Присутні прийшли віддати данину пам’яті Михайлу Ткачуку-«Лебедю», його дружині Емілії та воїну Андрію Мельничуку-«Цвіркуну», криївка яких була заблокована чекістами 23 січня 1953 р. Вона знаходилася над рікою навпроти сільради – практично в центрі села. Старожил Петро Палагнюк – в ту пору хлопець-пастушок розповів про свої зустрічі з підпільниками – борцями за незалежність. Присутні уважно вислухали його спогади, після чого помолилися за упокій полеглих.

Криївка повстанців знаходилася в такому важкодоступному місці, що виявити її можна було лише внаслідок зради – ще й тепер добратися до цього місця далеко непросто. Пам’ятний Хрест полеглим героям встановлений ще 20 років тому, але достовірна інформація про трагедію встановлена лише тепер на підставі архівних документів. Відповідну таблицю виготовив і встановив п.Тарас Соколюк – внучатий племінник загиблого Петра Ониськіва-«Струга».

Панахиду по загиблих відправив отець Михайло, під час якої воїни ДУК ПС салютували трьома залпами, а присутні після цього заспівали Гімни України та ОУН («Зродились ми великої години...») і сфотографувалися на пам’ять.


Переглядів: 278 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024