П`ятниця, 19.04.2024, 18:14:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 10 » У Спасі відкрили музей-криївку
10:53:31
У Спасі відкрили музей-криївку
Пройшло 70 років з часу утворення Української Повстанської Армії, яка своїми подвигами наблизила час проголошення незалежності соборної України. Слава належить кожному воїну. Дмитро Дідущак був одним із них.
«Життя – це боротьба» написано на меморіальній табличці на історичній композиції присвяченій 70-річчю створення УПА. Важко не погодитися, тому що щоденно йде боротьба, і кінця їй ще не видно.
Двадцяти двох річний Дмитро Дідущак на псевдо «Погиба» віддав своє життя у боротьбі із загарбниками. Сотні юнаків йшли на смерть без вагань, без жодних сумнівів. Вони вірили, що прийде день, коли Україна стане вільною. І не чекали герої, що на їхню честь складатимуть пісні та зводитимуть меморіали. Так, Дмитро Дідущак поліг на в’їзді у село Спас. Він став першою жертвою зі свого села, але не останньою.
Відродив ім’я героя УПА Василь Савчук. Чоловік декілька років тому почав зводити будинок неподалік пам’ятного меморіалу і випадково наткнувся на людські рештки. Як виявилося згодом із розповіді одного свідка, там знаходилася могила Дмитра Дідущака.
– Коли вбили Дідущака, то принесли його на цей беріг і поховали ввечері без священика. Щоб підняти бойовий дух свого війська командир Онуфрій на псевдо «Шпак» звернувся до вояків зі словами:  «Хлопці, зараз ми ховаємо його не так, як то має бути, але прийде час, коли Україна стане незалежною. Ми тут зведемо пам’ятник.», – розповів автор історичної композиції та музею-криївки Василь Савчук.
Цю інформацію він дізнався лише декілька місяців тому, тоді як без будь-якої допомоги почав зводити меморіал ще два роки тому. На свято Чесного Хреста 27 вересня відбулося перепоховання останків воїна УПА. 7 жовтня відбулося урочисте відкриття історичної композиції присвяченій 70-річчю створення УПА та музею-криївки, розташованого поряд.
На відкритті були присутні голова Коломийської РДА Михайло Негрич, голова Коломийської районної ради Богдан Болюк, церковна громада села Спас, а також чимало небайдужих односельчан.
З Мишина на відкриття прибув Василь Павлюк, який добре пам’ятає страшні часи окупації. Сивочолий чоловік, присівши на ослін у криївці, розповів, що у Спасі були надзвичайно войовничі юнаки. Про них ходила слава далеко. Дідусь був знайомий Василем Соричем, Гояничем та іншими, але практично ніхто з них не вижив після жорстоких зіткнень.
Михайло Негрич особисто знайомий з Василем Савчуком і каже, що чоловік зробив надзвичайно важливу справу. Ще будучи студентом, Михайло Михайлович пам’ятає як нквдисти  засмічували свідомість людей, поширювали неправду про націоналістів та УПА. «Нація, яка не пам’ятає минулого, не має майбутнього.», – сказав очільник району.
Завітала на свято відкриття комплексу Ярослава Ткачук, директор Національного музею народного побуту Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського, коріння якої в селі Спас. «Те, що зараз відкривається така історична композиція, є дуже потрібним, – Каже пані Ярослава. –  Коли цінності завоювань незалежності помало починають набувати рис комерції і фарисейства, особливо у політичних колах нашої держави, повернення до історичної правди і утвердження на кожному кроці, у кожному селі, повернення імен молодих хлопців, які мріяли жити не менше, ніж ми сьогодні – це все справа нашого покоління.»
– Цей меморіальний комплекс, в першу чергу, є символом духу та незнищенності. Це те місце, яке завжди буде будити нинішні і наступні покоління боротьби за свободу, за правду, за чесність, за віру. Це є центр, який розповідає нинішнім і прийдешнім поколінням, що ми є тут господарями і не маємо жалувати нічого для цієї священної землі. Це – величезний виховний чинник і символічно, що стоїть історична композиція при вході у село Спас, яке в часи лихоліття дало більше трьохсот юнаків. Вони надзвичайно любили життя і в ім’я вільного життя гинули, – поділився думками зворушений Любомир Грабець, громадський діяч та почесний мешканець міста Коломиї.
Криївка знаходиться позаду пам’ятної композиції. Вона і справді захована так, як годиться для криївки. Це – невелика землянка, яка слугували прихистком для повстанців, в якій вони жили і переховувалися, з яких відбивалися від ворогів, і в якій вони деколи гинули. В криївці мало місця, але тим не менше вона доволі простора і затишна. Василь Сисчич зібрав у ній речі того часу, які були притаманні для криївок. Зокрема це – старий образок, лампада, машинка для друку, автомат, форма вояки УПА, зображення Степана Бандери та інші атрибути повстанця.
Сама ж історична композиція також вирізняється своєю красою. Вона обкладена каменем та обсаджена чорнобривцями. На верхівці височіє тризуб і там знаходиться могила Дмитра Дідущка, увінчана березовим хрестом, а знизу – напис «Героям слава!». Символічно цей пагорб обріс молодими берізками.
Оксана Рижук

Переглядів: 619 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024