Четвер, 25.04.2024, 18:18:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 29 » У Тлумачі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Тлумач: історія та сучасність» (до 800-річчя заснування міста)
00:11:47
У Тлумачі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Тлумач: історія та сучасність» (до 800-річчя заснування міста)
24 жовтня 2013 р. у Тлумачі проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «ТЛУМАЧ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ» з нагоди 800-річчя заснування м. Тлумача, ініціаторами і організаторами якої виступили Тлумацька районна державна адміністрація, Тлумацька районна рада, Тлумацька міська рада і Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. На конференцію було подано 48 доповідей від 53 учасників, у тому числі від вісьмох докторів наук, сімнадцяти кандидатів наук, шістьох здобувачів та аспірантів, одного Народного депутата України, одного студента, краєзнавців, духовенства, колишніх і теперішніх посадовців міста та області, журналістів, громадських діячів з восьми міст України, Росії та США, дев’яти вищих навчальних і науково-дослідних закладів України та Росії.
З вітальним словом до учасників конференції звернулися голова Тлумацької райдержадміністрації Василь Сенів та голова Тлумацької районної ради Михайло Вишневський.
«Сьогодні в залі відчувається високий інтелектуальний дух, і це говорить про те що місто справді має визначну, славну, давню історію, яка заслуговує на те щоб її знати і шанувати, - зауважив Василь Сенів – Тільки пам’ятаючи своє минуле ми зможемо рухатись у майбутнє. Тому хочеться щиро подякувати усім хто долучився до цієї конференції і пройнявся щирою увагою до рідного краю».які у свою чергу подякували присутнім що не пошкодували свого часу і прибули на цей захід.
Також часників конференції привітав проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Василь Марчук, доктор історичних наук, професор.
Прозвучало пастирське благословення учасників конференції від Митрополита Галицького та Івано-Франківського УАПЦ Кир Андрія (Абрамчука) та Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Кир Володимира (Війтишина).
Пленарне засідання конференції почалось із заслуховування восьми доповідей, у тому числі З. Федунківа, керівника науково-редакційного відділу «Звід пам’яток історії і культури України. Івано-Франківська область», М. Паньківа, кандидата історичних наук, доцента кафедри етнології і археології Інституту історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, В. Великочия, доктора історичних наук, професора, директора Інституту туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, А. Королька, кандидата історичних наук, докторанта, доцента кафедри історії України Інституту історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, М. Буджака, краєзнавця, фольклориста, журналіста, члена Національної спілки журналістів України, автора історичного нарису з історії міста Тлумача «По забутих стежках», лауреата премії імені Івана Макуха, П. Дутчака, митрофорного протоієрея, пароха Тлумача і Тлумацького декана УГКЦ, В. Стадника, митрофорного протоієрея, пароха Тлумача і Тлумацького декана УАПЦ, П. Арсенича, історика, етнографа, музеєзнавця, доцента Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Доповідачі зфокусували свою увагу на таких питаннях: дискусійні питання історії міста Тлумача: отримання міського статусу та приналежність до королівського домену, татарське лихоліття на Тлумаччині (друга половина ХV – початок ХVІІІ столітьЛистопадова (1918 року) національно-демократична революція і Тлумаччина, становлення і функціонування органів української влади на Товмаччині періоду ЗУНР (1918-1919 рр.), фабрика цукру в Товмачі: традиції і новаторство, ієрархія та священство УГКЦ в державотворчих процесах та духовному житті України на зламі тисячоліть на прикладі душпастирської праці архієпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина (1987-2013 рр.), Українська Автокефальна Православна Церква на Тлумаччині: події і персоналії, родина Луциків в історії Тлумача.
Засідання секції «Тлумач крізь призму історії», очолюване докторантом доцентом А. Корольком, було присвячене проблемам історії Тлумача, а саме люстрації Тлумацького староства 1772 р. (П. Сіреджук), Тлумацькій землі у добу Хмельниччини (М. Сигидин), Товмаччині у роки Першої світової війни (С. Борчук), історії дослідження давньоруських скарбів на Покутті (О. Білик, О. Левицька), семантиці та етимології назви міста товмачів чи перекладачів? (О. Чередниченко, А. Білас), феномену Тлумача як покутського міста (В. Марчук), топонімам та мікротопонімам Тлумацького району (М. Кугутяк, М. Паньків).
На другій секції висвітлювалися питання економічного життя Тлумача: формування іміджу міста як одного з факторів його розвитку у соціально-економічному просторі (В. Шкромида), як зробити тлумачан багатими і щасливими (О. Карпаш), улюблене, рідне місто тлумачан відзначає своє восьме століття… (М. Ковбас), стан і проблеми туризму на Товмаччині (І. Баланюк, Д. Шеленко, В. Твердохліб) діяльність тлумацького осередку Галицького мисливського товариства кінця ХІХ- початку ХХ століття (О. Проців). Доповіді політичного напряму стосувалися питань боротьби тлумачан за національне відродження у 90-х роках минулого століття (М. Роздольська), представництва Тлумаччини у депутатському складі Верховної Ради України та Івано-Франківської обласної ради (Л. Кобута), тлумацького «експерименту» 1993 р.: гримаси місцевої демократії (С. Кобута), місцевого самоврядування у Тлумачі в період з 1994 по 2002 рр. (В. Федорчак), місцевого самоврядування на Тлумаччині в контексті європейської інтеграції України (В. Гладій), діяльності окремих відомих постатей Тлумацької землі: Михайла Ящишина (Р. Івасів), Северина Даниловича (Ю. Яковлєв).
На третій секції розглядалися аспекти культури, освіти і духовності в історії Тлумача: патріотичне виховання підростаючого покоління Тлумаччини засобами народного танцю (Н. Чашечнікова), історія створення музею Тлумача (В. Лесів), художні особливості архітектури та інтер’єру окремих громадських споруд Тлумача кінця ХIХ – початку ХХ століть (І. Калиновська), комплекс народного вбрання Тлумаччини кінця ХІХ – середини ХХ століть (Х. Нагорняк), Тлумач в історії фестивалів «Покутські джерела» (В. Федорак). Деякі доповіді висвітлювали діяльність громадських організацій, зокрема Народного руху України у Тлумачі (І. Ясенчук), роль «Просвіти» у громадсько-політичному житті Тлумаччини кінця ХІХ – початку ХХ століть (М. Дземан) та добровільних молодіжних організацій (Р. Рибчин). Дослідження торкалися історії Тлумацької гімназії як важливого центра освітнього життя на Прикарпатті (В. Кудлач), освіти і культури на Тлумаччині у міжвоєнний період (М. Марчук), створенню книги про історію Тлумача (В. Бойчук-Ідзьо), освітянському та літературному краєзнавству на на теренах Тлумача (М. Косило, Г. Марчук).
Всі учасники конференції відзначили доброзичливу атмосферу яка була у залі  і   дозволила вести конструктивну і водночас толерантну дискусію.

Переглядів: 677 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024