Четвер, 28.03.2024, 16:57:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 5 » У Тлумацькому районі відкрили меморіальну дошку отцю Купчинському
11:12:30
У Тлумацькому районі відкрили меморіальну дошку отцю Купчинському
«Я не належу собі, я належу Богу, людям, Україні», - таким був життєвий девіз отця-митрата Петра-Йосафата Герилюка-Купчинського, уродженця села Гончарів Обертинської селищної ради Тлумацького району, на честь якого відкрито меморіальну дошку на місцевій школі у рідному селі.
На подвір’ї місцевої школи зібралось чимало гостей: представники районної влади, вчителі, учнівська молодь, працівники культури, громада села Гончарів, а також родина отця Купчинського, людини, яка все своє життя присвятила вірі Богу  
Після відкриття та освячення меморіальної дошки, спогадів виступаючих про життєвий та духовний шлях величної духовної особистості, священики, церковний хор, громада та гості села молебнем віддали шану о. П-Й. Герилюку-Купчинському.

Довідково. Отець Петро народився 24 вересня 1922 року у м. Кракові (Польща). Після смерті батьків проживав у с. Обертин у дідуся. Навчався в єзуїтській гімназії, Інституті Василіян у Бучачі, у Школі тропічної медицини в Бельгії. Щоб уникнути служби в армії  Роммеля, виїхав у Галичину, де в 1942 році був заарештований і сидів у тюрмі в Чорткові. За стараннями митрополита Андрея Шептицького, був звільнений з тюрми. Вступив в духовну семінарію м. Львів, але через переслідування гестапо був переведений до Станіславської семінарії, яку закінчив у 1945 році.
У травні 1945 року влада оголосила про перехід з греко-католицької церкви на московське православ’я, після чого Петро-Йосафат  пішов у підпілля. За пропаганду та віру в греко-католицьку церкву був арештований на 10 років та засланий в Караганду. Фактично в засланні пробув 19  років, хоча  і там продовжував займатися священицькою та лікувальною справою.
Після заслання у 1968 році Петро-Йосафат повернувся до Галичини. Почав працювати  за профілем – мікробіологія туберкульозу. Був хорошим лікарем, працював у Яремче, Долинському районі, Болехові, Гошеві, Станіславові. У 1982 році пішовши на пенсію, купив житло у Стебнику, займався підпільною священицькою справою. А коли греко-католицька церква вийшла з підпілля – став парохом у храмі Різдва Матері Божої  у с. Стебник Львівської області.
Помер 4 жовтня 2007 року у віці 85-ти років. За кілька днів перед смертю отець попросив похоронити його в червоних ризах, як мученика, а на надгробній плиті  написати латиною одні єдині слова : «Хрест Христовий – окраса світу». За своє праведне і стражденне життя о. Петро-Йосафат Герилюк-Купчинсьий ніколи не забував своєї рідної Обертинщини, Гончарева. Для греко-католицького храму він подарував ікони, іконостас, церковний посуд, фелони.

Переглядів: 600 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024