П`ятниця, 19.04.2024, 18:54:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Травень » 9 » Українські ясла у Станиславові
20:58:34
Українські ясла у Станиславові

Перший дитячий садок у нашому місті запрацював у 1904 році, а перші ясла відкрилися у 1925 році на вул. Білінського, 4 (тепер вул. Сахарова).

В міжвоєнний період у Станиславові також діяли ясла сестер Милосердя для маленьких українців. Спочатку вони знаходилися в колишній будівлі отців-редемптористів на вул. Красінського, 21 (тепер вул. Маланюка). Цю будівлю збудували на початку ХХ століття на замовлення українського будівничого Івана Павловича.

З 1921 по 1928 рік тут мешкали монахи чину редемптористів, потім розміщалася українська ремісничо-промислова бурса, а після неї тут ненадовго розташувалися ясла для немовлят з української громади. Проте це приміщення було незручним, бо дозволяло прийняти не більш як тридцять діток, а потреби були значно вищими. До закладу також приймали дітей-сиріт та покинутих немовлят, яким при хрещенні давали не лише ім’я, а й прізвище.

Єпископ Григорій Хомишин подарував чину сестер Милосердя земельну ділянку на вул. Ґолуховського, 47 (тепер вул. Чорновола), на якій у серпні 1930 року розпочалося зведення нового будинку українських ясел. Перед тим ця площа десятки років використовувалася для садового-городніх потреб таким собі паном Вальтером, а після Першої світової війни її власником був пан Гампель.

Газета «Діло» захоплено описувала проєкт будівлі майбутніх ясел: «Будинок буде величавий, триповерховий, вільно стоячий, з крилом ліворуч у глибину площі, зверненим до сходу і полудня. Для немовлят призначений партер (перший поверх. – Авт.) і другий поверх з помічними уладженнями в сутеринах (підвальних приміщеннях. – Авт.). Черниці (дванадцять келій і каплиця) будуть розміщені на третьому поверсі. Чудові пляни будови, які викликали подив на засіданні станиславівського магістрату, виготовив інженер Пежанський. Надзір над будовою веде інженер Володимир Дутка, а виконує будову будівничий Михайло Грицак».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 118 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024