Четвер, 25.04.2024, 00:29:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 23 » Українсько-польська делегація на горі Піп Іван домовилася продовжувати реставрацію обсерваторії
22:09:24
Українсько-польська делегація на горі Піп Іван домовилася продовжувати реставрацію обсерваторії

Українсько-польська делегація зійшли на гору Піп Іван, щоб ознайомитися з процесом відбудови найвищого високогірного наукового об'єкта України – астрономічно-метеорологічної обсерваторії.Зображення 1 / 5Використовуйте клавіші для перегляду

Віце-прем'єр і міністр культури і національної спадщини Польщі Пьотр Глінський особисто ознайомився з ходом робіт з відновлення астрономічно-метерологічної обсерваторії, які реалізовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і Варшавський університет за підтримки Міністерства культури і національної спадщини. Крім того, вперше з рятувального поста, який працює в стінах об’єкта, міністр зробив телефонний дзвінок у Варшаву.

Ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда та директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький ознайомили польських партнерів з ходом відновлювальних робіт. Учасники позитивно оцінили стан виконаних робіт та ознайомились з планом реалізації наступних етапів відбудови обсерваторії. Ігор Цепенда та Ян Маліцький підписали "Лист про наміри", у якому сторони заявили, що в 2017 році продовжать будівельно-відновлювальні роботи, які фінансуватимуться в рамках Програми Міністерства Культури і Національної Спадщини Республіки Польща "Захист культурної спадщини за кордоном", в рамках Програми "Польського Співробітництва з Розвитку" Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща – "Малий Грант" Посольства Республіки Польща в Києві.

Ще один документ Pro Memoria підписали всі члени делегації. Також пан Глінський зробив перший запис у Книзі почесних гостей обсерваторії, яка відтепер є у Білому Слоні.

"Я дуже зворушений, що так багато осіб тут є зараз з нами. Що головні ініціатори ідеї відбудови Обсерваторії ознайомили нас з цим об’єктом, який був збудований з ініціативи Варшавського університету, а зараз Прикарпатський університет перейняв цю ідею і відбудовує його разом з Варшавським університетом за підтримки місцевої влади та польських інституцій. Я радію з того, що ця ідея реалізовується. І хоча сьогоднішня погода не сприяє гарній прогулянці у горах, атмосфера, створена приймаючою стороною, абсолютно компенсує всі погодні негаразди. Впевнений, що за рік-два ми матимемо відбудовану Обсерваторію. Вже зараз тут створені умови для того, щоб можна було працювати рятувальникам та зігрітися туристам", – зазначив Віце-прем'єр і міністр культури і національної спадщини Республіки Польща Пьотр Глінський.

Щодо ролі Міністерства культури та національної спадщини у справі відбудови Білого слона, то польський Віце-прем’єр зазначив, що відомство допомагає й надалі збирається допомагати у рамках своїх грантових можливостей.

"Будемо й надалі підтримувати цей проект. Це очевидно. Ми маємо спеціальну програму на підтримку польської культурної спадщини за кордоном. Колись це була спадщина польська, тепер – українська. І ми, звичайно, готові до співпраці", – сказав Пьотр Глінський.

Нагадаємо, астрономічна та метеорологічна обсерваторія була зведена на горі Піп Іван у 1938 році. На момент її здачі в експлуатацію була однією із найсучасніших високогірних обсерваторій у Європі. Однак після війни та втрати тих теренів Польщею об’єкт серйозно постраждав, а місцеві мешканці розтягли з нього усе, що мало якусь цінність.


Переглядів: 337 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024