Четвер, 28.03.2024, 18:48:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Липень » 2 » Уродженці Станиславова. Ірина Маланюк – українська та австрійська співачка з роду французьких герцогів
16:50:40
Уродженці Станиславова. Ірина Маланюк – українська та австрійська співачка з роду французьких герцогів

За весь час існування міста в ньому народилося багато яскравих особистостей. Багатьох із них доля розсіяла по всьому світу, але Станиславів назавжди лишився для них рідним.

Ірина Маланюк (1919-2009). Українська та австрійська оперна співачка.

Народилася у Станиславові 29 січня 1919 року. Її батько Осип Маланюк був лікарем і кузеном Соломії Крушельницької, а мати Ольга походила з роду французьких герцогів.

З шести років Ірина навчалася грі на фортепіано. Жила з батьками в їхньому будинку (тепер Грушевського, 17), де Осип Маланюк мав приватну клініку.

Спершу Ірина навчалася в українській приватній школі імені Шашкевича (нині один із корпусів школи № 7), а потім два роки – в українській жіночій гімназії (Шевченка, 82). Далі вступила до Станиславівської консерваторії при польському музичному товаристві імені Монюшка. Відтак переїхала до Львова та навчалася на природничому факультеті університету, крім того, у 1937-1939 роках брала уроки у відомого оперного співака Адама Дідура, професора Львівської консерваторії.

У 1939 році Маланюк дебютувала на львівській сцені в партії Амнеріс в опері Джузеппе Верді «Аїда».

Коли Адам Дідур очолив Варшавський Великий театр, то запропонував їй контракт. Однак, на перешкоді стала Друга світова війна. Ірина з Варшави пішки дісталася до Станиславова. Тут брала участь у концертах, співала на радіо.

У 1940-1944 роках Маланюк – солістка Львівської опери. В лютому 1944 разом з родиною переїжджає до Відня, де вдосконалює майстерність у знаменитої вчительки співу Анни Бар-Мільденбург.

У 1945 році мер Граца запросив Маланюк співати в опері цього міста. З 1947 року вона – солістка Цюріхської опери. Згодом – солістка оперного театру Мюнхена, Віденської опери, з великим успіхом виступає на сценах Італії, Франції, Великої Британії, Іспанії, Аргентини, Німеччини, співає у міланській «Ла Скала».

Загалом Іра Маланюк щороку виходила на сцену понад 100 разів.

У 1957 році у ФРН та в 1973 в Австрії одержала звання «каммерзенгерін» (камерної співачки), яке є найвищою відзнакою оперних співаків у німецькомовних країнах.

У 1965 році в Австрії Ірину Маланюк нагородили «Почесним хрестом знання і мистецтва».

Окрім гастролей, постійно брала участь у Шевченківських вечорах, які влаштовувала українська діаспора.

Після завершення кар’єри співачки почала викладати. У 1970-1989 роках Ірина Маланюк – професор камерного співу Академії музики та драматичного мистецтва у Граці.

У 1991-1992 роках співачка побувала у Львові та Івано-Франківську. З 1998 року – почесний професор Львівської музичної академії.

У Франківську була кілька разів. У 2002 році, за її останнього приїзду, у філармонії відбулися концерт та презентація її книжки спогадів «Голос серця».

Померла Ірина Маланюк 25 лютого 2009 року у своєму будинку в місті Цірль (Австрія).


Переглядів: 320 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024