П`ятниця, 29.03.2024, 08:27:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Червень » 9 » Уродженці Станиславова. Теодор Торосевич – батько бальнеології та перших галицьких курортів
22:47:43
Уродженці Станиславова. Теодор Торосевич – батько бальнеології та перших галицьких курортів

За весь час існування міста в ньому народилося багато яскравих особистостей. Багатьох із них доля розсіяла по всьому світу, але Станиславів назавжди лишився для них рідним.

Галицький фармацевт, хімік, дослідник мінеральних вод Галичини й Буковини, організатор перших галицьких курортів.

Народився у Станиславові 7 вересня 1789 року у вірменський родині. У 1805 Тео­дор закінчив гімназію і цього ж року переїхав до Львова, де почав працювати в аптеці помічником. З 1811 по 1815 вивчав хірургію та фармацію у Віденському університеті.

Повернувшись до Львова, Теодор Торосевич відкрив свою приватну аптеку «Під римським імператором Титусом». Заклад мав добре обладнану лабораторію, тож Торосевич розгорнув науково-дослідницьку діяльність. Зокрема, розробив принцип застосування кольорового аптечного скла – першим у світі.

Також він винайшов добування з моркви крохмалю, який донині використовується при лікуванні легеневих хвороб. Крім того, його рекомендаціями користувалися у виробництві цукру, яке тоді активно розвивалось у Галичині.

Але основне досягнення Теодора Торосевича лежить у галузі бальнеології – розділі медицини, що вивчає лікувальні мінеральні води. Його вважають батьком бальнеології.

Лікувальні властивості мінвод Галичини він досліджував у своїй аптеці власним кош­том. Особливу увагу приділяв вивченню мінеральних вод курорту Трускавець – «Наф­тусі» та «Марії».

Саме Теодор Торосевич був ініціатором створення перших галицьких курортів. Завдяки йому незнані до того Шкло, Моршин, Косів, Немирів стали відомими на цілу Європу своїми цілющими джерелами.

Результатом досліджень стала монографія Торосевича «Мінеральні джерела в Королівстві Галичини та на Буковині, описані з фізико-хімічного погляду», видана 1849 року у Львові.

Загалом його наукова спадщина налічує понад 200 друкованих праць, які пуб­лікувались у спеціалізованих журналах Львова, Відня, Кракова, Берліна. Торосевич – почесний член багатьох наукових товариств Європи.

Крім усього іншого, він був меценатом. Власним коштом оплачував навчання талановитих земляків у Віденському університеті, допомагав львівським студентам, сиротинцям і лікарням.

Помер Теодор Торосевич 2 березня 1876 року у Львові у віці 86 років. Похований на Личаківському кладовищі.

Імператор Франц Йосиф ще при його житті нагородив вченого Золотим хрестом «За заслуги з короною».

У 1977 році, до 150-річчя курорту Трускавець, на фасаді бювету № 1 встановили меморіальну дошку з барельєфом Теодора Торосевича.

Роман Діда


Переглядів: 282 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024