Субота, 20.04.2024, 03:12:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Березень » 18 » В історико-меморіальному комплексі Дем'янів Лаз відбудеться перепоховання жертв комуністичного терору
14:16:32
В історико-меморіальному комплексі Дем'янів Лаз відбудеться перепоховання жертв комуністичного терору

24 березня 2018 р. о 12.00 в історико-меморіальному комплексі Дем'янів Лаз (м. Івано-Франківськ) відбудеться перепоховання 134 жертв комуністичного терору.
Інформаційна довідка про розкопки жертв комуністичного терору

14 серпня 2017 р. до КП "Пам’ять" надійшла інформація від оперативного відділу Івано-Франківської міської ради про виявлення під час прокладання електричного кабелю працівниками "Прикарпаттяобленерго" на вул. Ленкавського в м. Івано-Франківськ кісткових останків, що ймовірно належать людським особам.

15 серпня 2017 р. працівники КП "Пам’ять", яке згідно своєї статутної діяльності займається розкопками та ексгумацією з подальшим перепохованням жертв воєн та репресій, виїхали на дане місце для проведення пошукових робіт. у результаті проведеної роботи вдалося встановити, що це ділянка колишнього єврейського кладовища, територія якого використовувалась репресивними радянськими органами НКВД для поховань своїх жертв у період з 1939 по 1941 рік та з 1944 по 1945 рік. Також це місце в 1941-1943 рр. використовувалось для поховань жертв вже німецького терору. Зокрема, це було місце страти та поховань тисяч представників єврейської національності, жителів Станіславського гетто, а також українців та поляків - жертв німецького терору. В 1945 р. Станіславська міська рада виділила земельну ділянку розміром 0,5 га на території того ж колишнього єврейського кладовища для поховань вже німецьких військовополонених.

Працівники КП "Пам’ять" під час прочищення бічних стінок викопаної траншеї виявили шар залягання скелетованих людських останків в анатомічній цілісності та в хаотичному положенню. Товщина шару становила 35-40 см, а довжина близько 5 м. Глибина поховання становила 50 см від рівня тогочасного ґрунту, не враховуючи сучасний насипний гравій. В кінці траншеї також було виявлено скелетовані останки, які вже лежать в іншому масовому похованню. Серед особистих речей було виявлено фрагменти жіночого взуття, фрагменти одягу, ґудзики, виделка, вставна щелепа, радянська монета 1939 року номіналом 10 копійок.

Після отримання дозволу на ексгумацію від Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій КП "Пам’ять" приступило до виконання робіт по розкриттю всього масового поховання. Роботи були завершені 26 вересня 2017 р. Під час розкопок вдалося встановити, що масове поховання складалося з трьох паралельних траншей, довжиною 10,5 м і шириною 1,8 м кожна, які прилягали впритул одна до одної і простягалися з півночі на південь. Тіла розташовувались впоперек протяжності траншей в два або три шари. Одна половина людей в траншеях була розміщена головою на схід, а інша протилежно їм головою на захід - у формі т. зв. "валета". Всього ексгумовано 134 особи.

Серед виявлених артефактів виявлено предмети релігійного атрибуту (натільні медальйони із зображення Діви Марії, хрестик-енколпіон – для зберігання святих речей із написом "ROMА" та ін.), монети довоєнної Польщі (це були кишенькові гроші, а звідси можна зробити висновок, що вони належали першим жертвам комуністичного терору НКВС кінця 1939 року, або початку 1940 року), також наявні взуття, фрагменти одягу, ґудзики та ін.). Майже в кожному черепі проглядались вогнепальні кульові отвори – вхідні і вихідні. Окремі черепи мали навіть по 3-4 вхідних вогнепальних отвори. Це є черговим доказом того, що це жертви НКВС, оскільки саме цій структурі була притаманна практика кількаразових прицільних пострілів в область голови з тою метою, щоб переконатись в смерті жертви. Німці же розстрілювали людей групами, не здійснюючи прицільного пострілу в голову. Окрім того, поховання жертв німецького терору, згідно свідчень очевидців, було на великій глибині – 6-7 м від поверхні грунту. Це робилось з тою метою, щоб трупна отрута не потрапляла в поверхневі стічні води, а також з метою економію землі, тому що менталітет німця-окупанта передбачав в майбутньому роздачу окупованих земель новітнім німецьким колонізаторам. Окрім вогнепальних поранень на скелетованих останках помітні наслідки різноманітних травм, завданих жертвам в останні дні їх життя, а саме переломи кісток ніг та рук,ребер, проломи черепів та ін. Також виявлено штучні щелепи та вставні зуби, що найбільше відповідало менталітету і статусу інтелігенції, яка була першою ціллю комуністичного терору.

В тертій траншеї було виявлено кілька гільз від радянської зброї. Скоріш за все більшість в’язнів були вбиті ще в стінах тюрми (тепер приміщення 5 ЗОШ на вул. Івана Франка та приміщення управління МВС на вул. Сахарова) і вже мертвими привезені до місця поховання.

Таким чином, масове поховання на вул. Ленкавського в м. Івано-Франківськ належить жертвам комуністичного терору НКВС періоду кінця 1939 – початку 1941 рр. і є третім за величиною виявленим похованням жертв комуністичного терору в Івано-Франківську після поховань Дем’янового лазу та біля колишнього заводу "Промприлад". Цілком ймовірно, що виявлене масове поховання на вул. Ленкавського є не єдиним на даній ділянці колишнього єврейського кладовища.


Переглядів: 288 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024