П`ятниця, 29.03.2024, 07:14:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 6 » В Івано-Франківську хочуть встановити пам’ятні знаки на місцях перших церков
20:21:39
В Івано-Франківську хочуть встановити пам’ятні знаки на місцях перших церков

В Івано-Франківську науковці пропонують поставити пам'ятні знаки ще двом українським церквам, які були першими в історії міста, – Успіння Пресвятої Богородиці та Святого Миколая.
Про це на презентації книги "Давні українські храми Івано-Франківська. XVII-XVIII ст." повідомила її автор – завідувач відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марія Вуянко, пишеУкрінформ.

"Серед перших у нас були три українські церкви: церква Воскресіння та Введення (Введення у храм Пресвятої Богородиці – ред.), церква Успіння Пресвятої Богородиці та церква Святого Миколая. Церкві Святого Воскресіння вже поставили пам’ятний знак біля Ратуші. Ми пропонуємо, аби таким самим чином відзначити ще дві церкви – пам’ятними знаками або ж інсталяцією, аби містяни знали, де вони знаходились", – сказала Вуянко.

За її словами, перші українські церкви міста вона досліджувала майже п'ять років. Усі вони були дерев’яними, а тому не збереглись до сьогодні. Книгу Вуянко написала на основі першоджерел.

"Маємо автентичний документ "Привілей Андрія Потоцького", власника міста, виданий українській громаді у XVII столітті. Він зберігається в Краєзнавчому музеї. Є ще один документ, доля якого невідома, це чаша 1674 року, яка була подарована українській церкві в Станіславові, як називалось наше місто до 1962-го", – зазначила Вуянко.

Відомо, що це була чаша для причастя, виготовлена зі срібла з позолотою. На чаші був напис про те, що вона подарована українській церкві молодшим церковним братством. Чашу використовували на урочистих літургіях ще на початку XIX століття, після чого, у воєнні роки, вона зникла, як і багато інших артефактів.

Нагадаємо, монографія "Давні українські храми Івано-Франківська XVII-XVIII ст." Марії Вуянко вийшла у липні цього року під №41 у книжковій серії "Моє місто", що її започаткувало однойменне історико-краєзнавче об'єднання спільно з івано-франківським видавництвом "Лілея-НВ".


Переглядів: 293 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024