Четвер, 18.04.2024, 05:26:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 1 » В Івано-Франківську міська рада планує створити комунальне підприємство, що опікуватиметься «Палацом Потоцьких»
10:17:45
В Івано-Франківську міська рада планує створити комунальне підприємство, що опікуватиметься «Палацом Потоцьких»

Відповідний проект рішення буде розглянуто на наступному засіданні міської ради.

Майбутнє підприємство планують назвати «Простір Інноваційних Креацій «Палац», пише Фіртка з посиланням на Побудовано ІФ.

Відповідно до проекту рішення, підприємство отримає у своє розпорядження комплекс Палацу Потоцьких з брамами. Його майбутній статутний фонд складатиме 10 мільйонів гривень. Основною метою діяльності «Простору Інноваційних Креацій «Палац» зазначено охорону, збереження, реставрацію та раціональне використання Палацу Потоцьких.

Також, архітектурну пам'ятку планують використовувати як платформу для різноманітних креативних інновацій для, цитуємо: «притягнення до міста нових креативних ідей, розробок та їх апробацій у різних напрямках мистецтва, науки і практики (бізнесу), їх взаємної комунікації, стимулювання креативної та освітньої активності громадськості, якісного розвитку підприємництва, формування іміджу прогресивного, інноваційного та відкритого сучасного міста». Окрім вище перечисленого комплекс Палацу Потоцьких буде використано для популяризації та розвитку української культури.

На практиці ж «Простір Інноваційних Креацій «Палац» буде займатися організацією різноманітних виставок, конференцій, презентацій, фестивалів. Не обділить культурно-просвітницька діяльність комунального підприємства також драматургію, театральні вистави та кінопокази. Само собою, не обійдеться без рекламної та торгівельної діяльності. Сам архітектурний об'єкт буде використане для діяльності центрів української мови, літератури, музики. Також планують створити центри розвитку музейної справи та сучасного мистецтва.

 

Довідково:

Палац Потоцьких — пам'ятка архітектури та містобудування історичного значення. Будівництво комплексу було завершено в 1682р. Його зводив польский коронний староста Анджей Потоцький в якості резиденції для себе і родини. В 1980р. архітектурна пам'ятка була перебудована, і до 2004р. використовувалась в якості військового госпіталя. Того ж року Міноборони передало в обмін на житло для військових палац Потоцьких разом з іншою нерухомістю у власність «Прикарпатської фінансової компанії», яка належить українському мільярдерові - Олегу Бахматюку. Вподальшому, Палац Потоцьких поволі занепадав.

Однак, періодично тему руйнації архітектурної пам'ятки піднімали як громадськи активісти, так і представники влади. Час від часу комплекс будівель використовувався як локація в рамках різноманітних фестивалів, зокрема "Карпатський Простір" та «Порто Франко GogolFest».

Завдяки зусиллям місцевої громади та активістам, Палац Потоцьких точково реставрували. Зокрема, була відреставрована брама комплексу та підвал колишнього хірургічного корпусу. В 2017р. міській владі вдалося домовитися з Олегом Бахматюком про пероедачу комплексу місту. Офіційно комплекс Палацу Потоцьких став власністю міста 27 жовтня 2017р., коли відповідне рішення було прийняте міською радою.


Переглядів: 312 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024