Четвер, 25.04.2024, 02:07:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 29 » В Івано-Франківську розкопали ймовірні рештки Галицької брами
15:46:52
В Івано-Франківську розкопали ймовірні рештки Галицької брами

На вулиці Галицькій в Івано-Франківську під час проведення комунальних розкопок виявили ймовірні рештки Галицької брами XVII-XVIII століття. За описами історика Володимира Грабовецького, це — одна з трьох брам, яка замикала Станиславів. Саме через неї можна було потрапити до міста. Чи справді комунальники розкопали артефакти, які можуть бути залишками Галицької брами, читайте у матеріалі Суспільного.

Про знахідку повідомив архітектор Ігор Панчишин у Facebook.

"На вулиці Галицькій, акурат на місці "зниклої" Галицької брами, проводяться земельні роботи, і вчергове відкрилися частини конструкцій XVII-XVIII. Говорити про те, що це — частина легендарної Галицької брами, є всі підстави. Колись навпроти через дорогу таки були відкриті фундаменти й археологами зафіксовані", — написав архітектор.

Замовник робіт на цій частині вулиці Галицької — "Прикарпаттяобленерго". У пресслужбі підприємства розповіли Суспільному, що там реконструюють кабельні мережі.

У тому, що комунальники під час робіт натрапили на рештки Галицької брами, сумнівається головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак.

"Там глибина — від 50 до 70 см, навіть 1 м немає. Тобто говорити про те, що там якісь серйозні артефакти відкриті, не доводиться. Я обстежував це діло, дивився. Практично тільки з колишнім домом убогих старців та калік на Галицькій, 14 є один тесаний камінний блок. Цілком можливо, що це — частина від самого будинку. Галицька брама трохи нижче розташована", — розповідає Володимир Ідак.

За його словами, провести подальші розкопки та дослідження Галицької брами зараз неможливо. Володимир Ідак каже: на це впливає транспортне та пішохідне сполучення, комерційні забудови поблизу, підземні комунікації та фінансова спроможність міста.

"Тисменицьку браму ми не змогли перекрити. Дуже складно перегородити транспортну магістраль, щоб продовжити її дослідження. А Галицька брама — там значно інтенсивніший рух, технологічний зв'язок там вагоміший для міського середовища. Це нереально, щоб зараз її досліджувати", — пояснює Володимир Ідак.

Прикарпатська науковиця Надія Бабій написала, що кам'яну основу Галицької брами, яка лежить під землею на початку вулиці Галицької, виявили у 1995 році. Залишки дослідили археологи Марія Вуянко і Богдан Томенчук. У книжці "Слідами старих бастіонів" архітектор Зеновій Соколовський пише, що Галицьку браму збудували як двоярусну оборонну вежу з одноярусною добудовою спереду.

"Галицька брама — це великий фортифікаційний комплекс. У її мості тільки стовпів у ряді було кільканадцять. А на перехресті Галицької-Гузара був вже міський рів — там міст був якраз. Ці мури захищали від ворожого нападу", — розповідає директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Де саме під час розкопок можна натрапити на історичні артефакти без ретельних досліджень, говорити важко, каже Василь Романець.

"Це треба розкопати, а поки це все можуть бути лише наші здогадки. Може мати рацію Володимир Ідак, а може мати слушність Ігор Панчишин. Треба це все розкопати, так само як ми розкопали Тисменицьку браму. І все буде зрозуміло", — каже Василь Романець.

Раніше Суспільне писало, що влітку 2018 року на перетині вулиць Галицької та Лесі України в Івано-Франківську комунальники проводили розкопки та випадково натрапили на невелику частину Тисменицької брами Станіславської фортеці. У 2020 році знайшли 25% об'єкту. Після цього роботи на цій ділянці законсервували.

 


Переглядів: 60 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024