Субота, 20.04.2024, 16:35:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 2 » В Івано-Франківську урочисто відкрили пам’ятник «Руській трійці»
14:27:04
В Івано-Франківську урочисто відкрили пам’ятник «Руській трійці»
За ініціативи Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України 31 грудня 2013 року в м. Івано-Франківську відкрито перший в Україні пам’ятник засновникам українського літературно-краєзнавчого гуртка «Руська трійця» (1833р.) (Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький) - зачинателям українського національного відродження в Галичині, авторам альманаху «Русалка Дністровая» - першої книги українською мовою на західноукраїнських землях (1837р.).
Відкрив урочистості голова Івано-Франківської Національної спілки краєзнавців України, Заслужений працівник освіти України – Косило Михайло Юрійович, який запросив за християнською традицією,  освятити пам’ятник «Руській трійці» духовних наставників всіх конфесій. Очолив освячення та виступив з вітальним словом високопреосвященний владика Архиєпископ і митрополит Івано-Франківський  Української греко-католицької церкви кир Володимир.
На урочистому відкритті виступили краєзнавці, письменники, освітяни. Зокрема,  Верес Михайло Йосипович, заступник Івано-Франківського міського голови, Болюк Зінаїда Андріївна, заступник голови облдержадміністрації, Бабій Ольга Михайлівна, генеральний директор ОТБ «Галичина, голова постійної комісії обласної ради, Тимків Василь Миколайович – голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури,  Качкан Володимир Атаназійович, академік, доктор філологічних наук, професор Національного медичного університету, Баран Євген Михайлович, голова обласної організації Національної  спілки письменників, кандидат філологічних наук,  доцент Прикарпатського національного університету, Пушик Степан Григорович, професор, лауреат державної премії ім. Т.Шевченка, перший лауреат премії «Русалка Дністровая»,  Гаврилів Богдан Михайлович, ініціатор встановлення пам’ятника та керівник - історико-патріотичної акції «Збудуємо перший в Україні пам’ятник «Руській трійці» в Івано-Франківську, Заслужений працівник культури України, Почесний громадянин м.Івано-Франківська, Роман Пастух, член Національних спілок краєзнавців, письменників, журналістів з Дрогобича, Роман Любко - поет з Долини та правнук  Івана Вагилевича – Іван Дем’янович Вагилевич.
Перший в Україні пам’ятник «Руській трійці» збудований на народні кошти без жодної копійки із бюджету. Ініціатори збору коштів Івано-Франківські обласні організації Національних спілок краєзнавців, письменників, обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури у червні 2012 р. оголосили історико-патріотичну акцію на Прикарпатті «Збудуємо методом народної будови пам’ятник «Руській трійці» в Івано-Франківську – зачинателям українського національного відродження в Галичині, авторам альманаху «Русалка Дністровая» - першої книги українською мовою на західноукраїнських землях о. Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького, яка тривала понад 500 днів. 
Це звернення знайшло підтримку широкої громадськості. На рахунок благодійного фонду надійшло більше як від 460 колективів, організацій та індивідуальних благодійників кошти на виготовлення пам’ятника. В акції взяли участь понад 20 тис. доброчинців на теренах області, України та зарубіжжя. Було зібрано 180 тис. грн.
В журналі «Краєзнавець Прикарпаття» розпочато публікацію списку грошових пожертвувань від колективів та прізвища індивідуальних благодійників. За підсумками акції  буде видана брошура з історії його створення та загальний список всіх благодійників. 

Переглядів: 781 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024